Yakında 400 milyon çocuk eğitimden yoksun kalabilir!
Dünya genelinde halen 260 milyon çocuk okula gidemezken, önlem alınmaması halinde 2030’a kadar bu sayı 400 milyona ulaşacak.
Dünya genelinde halen 260 milyon çocuk okula gidemezken, önlem alınmaması halinde 2030’a kadar bu sayı 400 milyona ulaşacak.
Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Komisyonu tarafından New York’ta düzenlenen bir konferansta, dünyadaki yüz milyonlarca çocuğun eğitim hakkının sağlanabilmesi için gerekli olan fonların bulunması hedefleniyor. Konferansın hedefi olarak dünya genelinde okula erişim faaliyetlerinin desteklenmesi için en az 10 milyar dolar toplanması belirlendi.
400 MİLYON ÇOCUK EĞİTİMDEN YOKSUN KALACAK
BM’nin eğitimden sorumlu büyükelçisi ve eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un konferansta yaptığı konuşmada, 2015 yılında 260 milyon olan okula gitmeyen çocuk sayısının azaltılması bir yana, 2030’da 400 milyon çocuğun ilkokuldan sonra okula gidemeyeceğini dile getirdi. Bu da, tüm dünyadaki çocukların yarısına denk geliyor.
DÜNYANIN BİR YARISI EĞİTİMDEN MAHRUM KALIYOR
Çocukların eğitimindeki en acı gerçeğin eşitsizlik olduğunun altını çizen Brown, “Dünyadaki şu andaki en büyük uçurum eğitim hakkından yararlanacak olan geleceğimizin bir yarısı ile tümüyle yolun dışında bırakılacak diğer yarısı arasındadır” diye konuştu. Brown, BM’nin kalkınma hedeflerinden birinin 2030’a kadar ilk ve ortaokul düzeyinde eğitim görmesi olduğunu hatırlattı.
Konferansta konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, hedeflenen en az 10 milyar dolarlık fonun elde edilmesinde zorlanılacağını söyledi.
DEV PROJEYE DESTEK VEREN ÜLKELER
New York’ta düzenlenen konferansta BM tarafından ‘Uluslararası Eğitim için Finansman Kolaylığı’ adlı projeye destek aranıyor. Program, yoksul ülkelerdeki 20 milyon çocuğun eğitime kazandırılmasını hedefliyor.
İlk bağışçıların Avrupa Birliği ülkelerinden olması bekleniyor. ABD, Kanada, Körfez ülkeleri, Çin, Güney Kore ve Japonya’nın da katkı sağlayabileceği belirtiliyor. Bu mali yardımlar, reform karşılığında yoksul ülkelerin okula erişimi geliştirmeleri ve kendi kaynaklarından eğitime daha fazla kaynak ayırmalarını teşvik etmeyi hedef olarak belirliyor. Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası, Afrika Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa Altyapı ve Kalkınma Bankası da, Cuma günü startı verilen programı destekliyor.