Yapay zekanın ekonomideki payı rekor düzeye çıkacak

Son yıllarda giderek artan yapay zeka çalışmalarının önümüzdek 13 yıl içerisinde dünya ekonomisindeki payı giderek artacak.

PwC adlı danışmanlık şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yapay zekâ alanındaki çalışmaların boyutu 2030 yılına kadar 15 trilyon 700 milyar dolar gibi bir düzeye ulaşacak. Bu miktar günümüzde Çin ve Hindistan’ın toplam milli gelirinden fazla.

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ PAYI YÜZDE 14

Yapay zekâ alanındaki çalışmaların giderek daha fazla yayılması sayesinde dünya ekonomisinin büyümesine katkısının 2030 yılına kadar yüzde 14 civarında olduğu tahmin ediliyor. Bunda özellikle tüketicilerden gelen talebin artması ve yeni teknolojiler sayesinde üretimden elde edilen kâr oranlarının artışı etkili olacak.

EN BÜYÜK GELİŞME ÇİN VE KUZEY AMERİKA’DA OLACAK

PwC’nin araştırmasına göre yapay zekâ çalışmalarının ekonomiye katkısının en fazla olacağı ülkelerin başında Çin gelecek. Çin’de halen düşük bir düzeyde olsa da yapay zekâ alanındaki gelişmelerin ekonomiye katkısı yüzde 26’ya ulaşacak.

Ayrıca Çin’in 2030’a kadar yapay zekâ ekonomisinin tutarının 7 trilyon dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Bu haliyle Çin, 2030’da dünyadaki tüm yapay zekâ ekonomisinin yüzde 45’ini elinde bulunduracak bir düzeye ulaşacak.

Çin’in ardından bu alanda en etkili olacak bölge ise Kuzey Amerika olacak. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ilk aşamada bu alandaki ekonomik gücünün ve kârının Çin’den fazla olacağı ancak Çin’in teknolojik alandaki eksikliğini hızla kapatarak bu ülkeyi açık ara geride bırakacağı hesaplanıyor.

AVRUPA VE ASYA’NIN GELİŞMİŞ ÜLKELERİNDE DAHA AZ BİR PAYI VAR

Yapay zekâ teknolojilerinin ülkelerin milli gelirlerindeki payının dünyanın diğer bölgelerinde de azımsanmayacak bir düzeyde olacağı tahmin ediliyor. 2030 yılına gelindiğinde Kuzey Avrupa ülkelerinin milli gelirlerinde yapay zekânın payı yüzde 9,9 gibi bir orana ulaşacak.

Güney Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 11,5, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere Asya kıtasının  gelişmiş ülkelerinde ise yüzde 10,4 kadar olacak.

EN DÜŞÜK GELİŞME AFRİKA VE GÜNEY AMERİKA’DA

Araştırmanın en olumsuz sonucu ise Afrika ve Güney Amerika ülkelerine ilişkin tahminler. Buna göre, Afrika ülkelerinde yapay zekânın geliştirilmesiyle elde edilecek gelirler sınırlı kalmaya devam edecek.

Afrika’da 2030 yılına gelindiğinde yapay zekâ teknolojilerinin ekonomideki payı yüzde 5,6 gibi düşük bir oranda kalacak. Güney Amerika ülkelerinde de benzeri bir oranla düşük bir yapay zekâ ekonomisi görülecek.

Bu kıtalardaki düzeylerin geri kalmasında özellikle yapay zekâ alanındaki teknolojilerin edinilmesinde sınırlı kalınmasının etkisi olacak.

EN ÇOK SAĞLIK, OTOMOTİV VE FİNANS SEKTÖRLERİ FAYDALANACAK

Araştırmaya göre yapay zekânın en fazla gelişme göstereceği sektörlerin başında sağlık, otomotiv ve finans sektörleri gelecek. Bu sektörlerdeki üretkenlik oranı yapay zekâ teknolojileri sayesinde artacak. Ayrıca buna bağlı olarak bu sektörlerdeki kâr payının da tüketimle birlikte artış göstereceği hesaplanıyor.