Yaşam ihtimali olan yeni bir gezegen daha keşfedildi
Dünyamızın giderek daha az yaşanılabilir hale gelmesi, uzay bilimcilerin daha fazla yeni yaşanabilir gezegenleri araştırmaya itiyor.
Dünyamızın giderek daha az yaşanılabilir hale gelmesi, uzay bilimcilerin daha fazla yeni yaşanabilir gezegenleri araştırmaya itiyor.
Yeni bulunan güneş dışı gezegenin ılıman hava ve akarsuların olduğu bir alanda olması ‘dünyaya alternatif’ olarak değerlendirilmesine yetti bile.
Avustralyalı bilim insanlarınca keşfedilen ve Güneş Sistemi dışında yer alan gezegenlerden (egzoplanet) olan Wolf 1061c’nin Dünya’mıza alternatif olabileceği savunuluyor. Dünya’dan 14 milyar ışık yılı uzaklıkta olan Wolf 1061c’nin gezegenimizden yaklaşık 4 kat daha büyük olduğu belirtiliyor.
Wolf 1061c, bugüne kadar insanlık için yaşanılabilir olarak tespit edilebilen gezegenler arasında Güneş Sistemi’ne en yakın olanı olarak dikkat çekiyor. Ophiuchus (Yılancı) Takımyıldızı içerisinde yer alan bu güneş dışı gezegen, Wolf1061 adlı ‘kırmızı cüce’in etrafındaki üç ayrı gezegenden sadece biri.
Wolf1061c’nin bulunduğu alanın yaşam için önemli olan ılıman hava ve akarsulara sahip olması da, dünyaya alternatif olması iddialarını güçlendiriyor. New South Wales Üniversitesi uzay araştırmacılarından Dr. Duncan Wright, Wolf1061c’nin bu yönüyle ‘yaşanılabilir’ olma şansının yüksek olduğuna dikkat çekiyor.
Yeni güneş dışı gezegenin ‘insanlığın yerleşimi’ için umut olarak görülmesinin bir diğer nedeni ise, diğer kırmızı cüceler gibi aktif olmaması. Diğer kırmızı cüce gezegenlerde görülen röntgen ışınları ve süper volkanlar bu gezegende görülmüyor.
Wolf1061c’nin haricinde 2013 yılında da Gliese 667C adı verilen yeni bir güneş dışı gezegen bulunmuştu. Akrep Takımyıldızı içerisinde yer alan Gliese667C de birçok uzay bilimcisi tarafından yaşam şansı olabilecek gezegenler kategorisinde ele alınıyor.