Yenilenebilir enerjilerde istihdam 10 milyonu aştı
Yenilenebilir enerji türlerinin küresel ısınmayı azaltmadaki etkisi bilinirken, her geçen yıl daha fazla yatırım sayesinde istihdam sayısı da artıyor.
Yenilenebilir enerji türlerinin küresel ısınmayı azaltmadaki etkisi bilinirken, her geçen yıl daha fazla yatırım sayesinde istihdam sayısı da artıyor.
Merkezi Abu Dabi’de bulunan Uluslararası Yenilenebilir Enerjiler Ajansı (Irena) tarafından yayınlanan yıllık rapora göre, temiz enerji sektöründe ilk kez 10 milyonun üzerinde istihdam sayısına ulaşıldı.
Rapora göre, 2017 itibariyle yenilenebilir enerjilerin dünyadaki tüm enerjiler arasındaki payı yüzde 18’e ulaştı.
YILDA YÜZDE 5 ARTIŞ
Tüm dünya genelinde bu sektörde çalışan insan sayısı ise, 10,3 milyon kişiyle bugüne kadarki en yüksek seviyesine çıktı. Farklı yenilenebilir enerji türlerinde çalışan insanların sayısında geçen yıl bir önceki yıla oranla yüzde 5,3’lük bir artış kaydedildi.
Irena raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, yenilenebilir enerjilerin özellikle son 6 yılda ciddi bir gelişme gösterdiği. Buna göre, bu sektördeki istihdam 2012-2017 arasında yüzde 47 artış gösterdi.
4 MİLYONA YAKINI ÇİN’DE
Rapora göre, yenilenebilir enerjilerde istihdam edilen çalışanların üçte ikisinden fazlası 6 ülkede bulunuyor. Tüm dünyada yenilenebilir enerji sektöründe çalışanların yüzde 70’i Çin, Brezilya, ABD, Hindistan, Almanya ve Japonya’da istihdam ediliyor. Çin, Hindistan ve Japonya ise diğer ülkelerden önde geliyor.
Çin Halk Cumhuriyeti 3 milyon 880 bin kişiyle tüm dünyadaki yenilenebilir enerji istihdamının yüzde 38’ini elinde bulunduruyor. Çin’de 2016’ya oranla çalışan sayısı yüzde 12,1 arttı.
ÜÇ KAT DAHA FAZLA YATIRIMLA 28 MİLYON YENİ İŞ ALANI
Irena Genel Direktörü Adnan Amin, yenilenebilir enerji sektörünün dünyada ekonomik büyümenin belli başlı direklerinden biri haline geldiğini söyledi.
Amin, enerji sistemlerinin tümüyle ‘karbondan arındırılmasının’ 2050 yılına kadar 28 milyon yeni iş imkanı yaratabileceğinin altını çizdi.
Amin’e göre, bu istihdam hedefinin tutturulabilmesi için yapılan yatırımların 2030 yılına kadar en az 3 katına çıkarılması gerekiyor. 2015 yılı itibariyle yenilenebilir enerji yatırımları 305 milyar dolar iken, 2030 yılına kadar yıllık ortalama 900 milyar dolar olması halinde istihdam da 3 kat artmış olacak.
2009 yılında hükümetler arası bir ajans olarak kurulan IRENA’nın raporuna göre, yatırımların artmasıyla birlikte yenilenebilir enerjilerin maliyetinde büyük bir düşüş sağlandı.
İKLİM HEDEFLERİ İÇİN ŞART
2015 yılında kabul edilen İklim Anlaşması’nda belirlenen en fazla 2 derecelik küresel ısınma hedefinin tutturulabilmesi için petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil enerjilerin tümüyle terk edilmesi gerekiyor. Rusya, ABD ve Kanada gibi petrol üreticilerinin yanı sıra Çin ve diğer birçok ülkenin halen kömürden vazgeçmedikleri biliniyor. Yenilenebilir enerjilerde ‘öncü’ rolü oynama iddasındaki Almanya’da dahi kömür halen en önemli enerjilerin başında geliyor.