Yüz milyonlar temiz su için yüzlerce yıl bekleyecek

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya üzerindeki onlarca ülkedeki yüz milyonlarca insan temiz su hakkından mahrum kalmaya devam edecek. 

BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında herkesin sağlıklı içme suyuna erişimi de hedefleniyor. Ancak yapılan bir çalışma, halen 850 milyona yakın kişinin bu haktan mahrum olduğunu gösteriyor. 2,3 milyar kişi ise, beden temizliği için gerekli olan su teçizat ve sistemlerinden mahrum.

WaterAid adlı kuruluş tarafından BM verileri temel alınarak yapılan araştırmaya göre, 80 ülkede temiz sudan mahrum olan insanlar var. 107 ülkede ise insanlar sağlıklı bir banyo ve tuvalet için gerekli su sistemlerinden mahrum.

ERİTRE’DE 500 YIL SONRA GERÇEKLEŞECEK

Araştırma birçok ülkenin yüzde 100 temiz su hedefine ulaşabilmesi için on yıllar ve hatta yüz yıllar gerekiyor. Nikaragua’da bu hedefe ulaşabilmesi için 2180 yılına, Namibya’da ise 2246 yılına kadar beklenecek. Eritre’de ise bu hedefin tutturabilmesi en az 500 yıl sürecek.

VANUATU’DA 3469 YILINDA SAĞLIKLI YAŞAM MÜMKÜN OLACAK

Sağlıklı banyo ve tuvalet hedefine ulaşılabilmesi ise kimi ülkelerde binlerce yıl beklenecek. Okyanusdaki ada ülkesi Vanuatu’da bu hedef 3469 yılında, Afrika ülkesi Gana’da ise 2468 yılında gerçekleşecek.

BM’nin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında 6’ıncı sırada yer alan temiz ‘herkes temiz su, banyo ve tuvalet’ hedefinin 2030 yılına kadar gerçekleşmesinin bu koşullarda mümkün olmadığı da araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta.