Yüzlerce şehir su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak

Güney Afrika’nın Cap şehrinde ortaya çıkan su kıtlığı sorununun önümüzdeki on yıllarda yüzlerce dünya şehrinde de yaşanması bekleniyor.

Okyanuslarda devam eden El Nino fenomeninden etkilenen şehirlerin başında gelen Güney Afrika’nın Cap şehrinde suyun Nisan ayı itibariyle kesileceği duyurulmuştu. Ancak yapılan bir çalışma, dünyanın yüzlerce şehrinin benzer sorunlarla karşı karşıya olacağını gösteriyor.

YÜZLERCE ŞEHİRDE SU KITLIĞI YAŞANACAK

Nature Sustainbility Journal’de yayınlanan bir araştırmaya göre, 2050 yılına kadar dünyada 233 milyon kişinin yaşdığı yüzlerce şehirde benzer sorunlar yaşanacak.

Araştırmaya göre, kuraklıkların son yıllarda vurduğu ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles, Hindistan’ın Jaipur, Tanzanya’nın Dar es Salam gibi şehirleri 2050’ye kadar sudan yoksun kalacak.

TÜM KITALARDAN BÖLGELER

Su sorununun en ağır biçimde yaşanacağı şehirlerin Çin, Hindistan ve Avustralya’nın yanı sıra Orta Asya, Güney Amerika’nın batı kıyıları ile Kuzey Amerika’nın orta, kuzeybatı ve batı bölgelerinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca Kuzey Afrika, Balkanlar gibi bölgeler ile İtalya ve İspanya’da da su kıtlığı ciddi boyutlara ulaşacak.

Ortadoğu’da ise birçok şehrin susuzlukla karşı karşıya kalacağı kesin gibi. Türkiye, İran, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, İsrail gibi birçok ülkenin şehirlerinde 2050’ye kadar su kıtlığı bekleniyor.

İHTİYAÇ ARTARKEN YER ALTI SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Dünya genelindeki kentleşmenin hızla devam ettiğine dikkat çekilen araştırmada, 2050’ye kadar kentlerdeki su ihtiyacının yüzde 80 oranına artacağı tespiti yapıldı. Bu durum ise birçok şehirde su sorununun ortaya çıkmasına neden olacak.

Araştırmaya göre, su kıtlığına neden olan sadece yağmur miktarındaki azalma değil. Yağmurların yılın hangi döneminde düştüğünün önemine işaret edilen araştırmada, iklimsel değişiklikler nedeniyle suların buharlaştığı ve yağmurlar yoluyla büyük oranda okyanuslara döküldüğü kaydedildi.

Araştırmada göre, suların bu şekilde tükenmesi nedeniyle yer altına akan suların miktarı azalırken, yer altı suyu seviyesinde ciddi bir düşüş yaşanıyor. Bu durum ayrıca birçok şehrin su ihtiyacını karşılayan nehir, göl veya göletlerdeki su seviyesinin azalmasına yol açıyor.