Yunanistan iklim açısından son 40 yılın en kötü yılını yaşadı

Yunanistan Başbakan Kyriakos Miçotakis Parlamento'da yaptığı açıklamada, 2024 yılında Yunanistan'ın “iklim açısından 40 yılın en zor yılını” yaşadığını ve orman yangınlarının 44.000 hektarı yok ettiğini söyledi.

Bu çarşamba günü parlamentoda konuyla ilgili bir tartışma sırasında Kyriakos Miçotakis, “İklim açısından çok zor bir yıl bekliyorduk ve Yunanistan Ulusal Gözlemevi'ndekiler de dahil olmak üzere tüm bilim insanlarına göre nesnel olarak son 40 yılın en zor yılı oldu” dedi.

Başbakan, yüzleşmek zorunda oldukların iklim değişikliğinin sonuçlarına dikkat çekerek,  “sürekli olarak ortalamanın üzerinde seyreden sıcaklıklara”, “uzun süreli kuraklığa” ve “şiddetli rüzgarlara” işaret etti.

Miçotakis, “Bir önceki yıl 7.163 olan orman yangını sayısı 2024 yılında 9.101'e yükseldi” dedi.

Akdeniz havzasında yer alan Yunanistan, bilim insanları tarafından iklim değişikliğinin “sıcak noktası” olarak kabul ediliyor. Yunanistan, her yaz sıcak hava dalgalarına ve orman yangınlarına alışkın bir ülke durumunda. Ancak bu olgu son yıllarda yoğunlaştı.

Atina'daki Ulusal Gözlemevi'ne göre ülke “kayıtlara geçen en sıcak kışı” yaşadı, ardından haziran ayında erken bir sıcak hava dalgası yaşandı, haziran ve temmuz aylarında rekor sıcaklıklar kaydedildi. Ülke genelinde çok sayıda yangın çıktı ve ülke haftalarca turuncu ve kırmızı alarm altında yaşadı. 

Ağustos ortasında Atina'nın 40 km kuzeydoğusunda çıkan ve başkentin banliyölerine yayılan yangının kontrol altına alınması üç gün sürmüş, bir kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi tahliye edilmişti.

Eylül sonunda Korint (güney) yakınlarında 6.500 hektar orman ve tarım arazisi dumanlar içinde kaldı.

2023 yılında orman yangınlarında 20'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dadia milli parkında (kuzeydoğu) çıkan büyük bir yangın, AB'de şimdiye kadar kaydedilen en yıkıcı yangın olarak sınıflandırıldı.