Zap evsel atıklarla zehirleniyor

Kayyum tarafından gasp edilen Hakkari Belediyesi, şehrin tüm atıklarını Zap Vadisi’ne döküyor. Zap Suyu’nun kenarına dökülen atıklar, hem Zap Vadisi’ni hem de Zap Suyu’nu zehirliyor.

Van Çevre ve Tarihi Esreleri Koruma Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, Zap’a atıkların dökülmesine tepki göstererek, “Kayyum, o bölgenin coğrafyasını, doğasını bilmeyen; korumayan ve katleden sistemin adıdır”dedi. 

Zap Suyu, Van’ın Başkale ilçesi dağlarından doğduktan sonra Hakkari-Van arasından Zap Vadisi’yle Kuzey Kürdistan ve Güney Kürdistan’dan geçerek Dicle Nehri ile birleşip Irak’a, oradan Kuveyt üzerinden Basra Körfezi’ne dökülüyor. Zap Vadisi’nde binlerce bitki ve canlıya hayat verirken, yüzlerce endemik canlıya da ev sahipliği yapıyor. Zap Suyu geçtiği ülkelerde ve kentlerde yaşayan milyonlarca insana, hayvana ve bitkiye hayat veriyor. İnsanlık için çok değerli olan bu su, kayyum yönetimindeki Hakkari Belediyesi’nin evsel atıkları nedeniyle zehirleniyor.

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Cihan Karman, 2009’da Demokratik Toplum Partisi (DTP) Hakkari Belediye Başkanlığına seçilen Fadıl Bedirhanoğlu tarafından Hakkari ve ilçelerinin tüm atıklarını işleyecek arıtma tesisi için Avrupa destekli hibe aldığını ve Yeni Köprü yakınlarında yapılmaya başlandığını hatırlattı. Karaman, “Umarım bu tesis kısa sürede devreye girer, Zap da bu kirlilikten kurtulur” dedi. 

DÜNYADA BENZERİ YOK

Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Zap Suyu, oraya atıkların dökülmesinin tam da kayyumluk bir icraat olduğunu belirterek, şunları ifade etti: “Kayyum, o bölgenin coğrafyasını, doğasını bilmeyen; korumayan ve katleden sistemin adıdır. Bir şehrin evsel atıkları, belediye tarafından ayrıştırılarak, enerjiye dönüştürülebilir, daha temiz bir enerji elde edilebilir. Bunu yapmadıkları gibi bir ilin atıkları Zap Vadisi’ne suyuna atılıyor. Zap Vadisi’ne dökülen atıklar, 7-24 saat yanıyor. Burada yanan atıklar doğayı katlettiği gibi buradaki çöplerden sızan kirli su ise Zap Suyu’na dökülüyor. Bu suyu birçok ülke, milyonlarca insan ve canlı kullanıyor. Bu atıklar, canlıların zehirlenmesine, hatta ölmesine neden olabiliyor. Bundan dolayı Zap Vadisi’ne çöp dökmek tam bir vahşet ve ilkelliktir. Böyle bir evsel atık depolama sistemi, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Göz göre göre doğa katlediliyor ve kirletiliyor. Bir önce bu vahşete son verilmelidir.”