Zap Vadisi HES’lerle yok ediliyor

Hakkari ile Van arasında bulunan Zap Suyu üzerinde kurulan HES’ler,  Zap Vadisi’nde bulunan doğal yaşamı yok ediyor.

Zap Vadisi, Hakkari'nin en önemli sebzecilik ve meyvecilik alanı olarak biliniyor. Mikroklima özelliği gösteren Zap Vadisi’nde, başta nar, susam, incir, üzüm ceviz ve her türlü sebze yetişiyor. Zap Vadisi’nde ayrıca hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık yapılıyor. Vadide Türkiye’nin hiçbir yerinde bulunmayan bitki çeşidi bulunuyor. HES’ler nedeniyle, vadinin büyük bölümü kurutuldu. Vadinin kurutulması sonucu, tarım, hayvancılık ve doğal yaşam büyük zarar gördü. Halk için çok önemli olan Zap Vadisi’nin HES’lerle yok edilmesi, tepkilere neden oluyor. Hakkarililer, HES nedeniyle vadinin büyük bölümünün yok edildiğini belirterek, HES’in vadiye zarar vermekten başka bir şeye yaramadığını belirttiler.

DEVLET DOĞAL YAŞAMI YOK EDİYOR

Bölgede her türlü kültürel, doğa soykırıma devam eden devlet, doğal yaşamı da yok ediyor. Başta Hakkari olmak üzere, bölgedeki şehirlerde bulunan tüm dere ve nehirler üzerinde baraj veya HES yapıyor. HES’lere ve barajlara ihtiyaç olmamasına rağmen, devletin Kürdistan'da bu tür faaliyetleri tepkilere neden oluyor.  Zap Vadisi’nde kurulan HES nedeniyle, binlerce ağaç ve bitki yok olduğu gibi, tarım alanları da kullanılamaz hale geldi. Yüz binlerce insanı besleyecek konumda olan vadide devlet tarafından bilinçli olarak HES’ler yapılıyor. Yapılan HES’ler ile halkın göç  ettirilmesi hedefleniyor.

AKP, BÖLGEYİ İNSANSIZLAŞTIRMAYI HEDEFLİYOR

Çatışmaları bahane ederek yayla ve kırsal alanlarını yasaklayan ve köylerin giriş ve çıkışlarına hendek kazan devlet, bir yandan da doğal yaşamı yok ediyor. Bitki ve hayvan çeşidi bakımından çok zengin olan Hakkari yöresinde, AKP hükûmeti bölgeyi insanlaştırmak için her türlü oyuna başvuruyor.

HALK TEPKİLİ

HES nedeniyle, Zap Vadisi’nin büyük bölümünün susuz kalması, tarım ve hayvancılığın yok olmasına halk tepki gösteriyor. Devletin doğayı bilinçli olarak yok ettiğini belirten Hakkarililer, şunları söyledi:

“Devlet, yaylalarımızı ve köylerimizi yasak bölge ilan ederek tarım ve hayvancılığı yok etmeye çalışıyor. Şimdi hayvanlarımızı yaylara çıkartamıyoruz. Köylerde bulunan arazilerimizi kullanamıyoruz. Arılarımız atılan bombalardan dolayı öldüler. Şimdi ise, bir doğa harikası olan Zap Vadisi'ni yok etmeye çalışıyor. Zap Vadisi bu bölgenin meyve ve sebze deposudur. Devlet de bunu çok iyi bildiği için HES’lerle doğamızı yok etmeye çalışıyor. Bu HES’ler nedeniyle tarım için kullandığımız suyu kuruttular. HES nedeniyle özellikle Zap Deresi’nde avladığımız balık çeşidi çok azaldı. Böyle devam etmesi halinde Zap Deresi’nde balık kalmayacak."