Ege Newroz'da zaferi haykırdı

Ege kentlerinde alanlara çıkan on binler hep bir ağızdan “Hayır”ı haykırdı. Başta İzmir olmak üzere Manisa ve Muğla’da tüm baskılara rağmen alanlara çıkan on binler Newroz'u coşku ile kutladı.

Bu yıl “Mutlaka Kazanacağız” sloganı ile gerçekleştirilen Newroz’da İzmir, Manisa ve Muğla’da on binler alanları doldurdu.  Newroz etkinliği başlamadan önce yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuna gerçekleştirildi. 

İzmir Gündoğdu Meydanı'nı dolduran on binler hep bir ağızdan direniş türkülerini seslendirerek Newroz halayına durdu. Newroz ateşinin yakılması ile başlayan program saygı duruşu ile devam etti. Programda ilk olarak konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İzmir il Eş Başkanı Süleyman Gündüz Kürtçe, Türkçe ve Zazaca halkı selamladı. Ardına  sahneye çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl eş başkanları Mahfuz Güleryüz ve Gülay Bilici HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve FigeYüksekdağ’ın gönderdiği mesajı okudu. 

CEZAEVLERİNE SELAM GÖNDERİLDİ

Ardından Barış anneleri adına konuşan Cemile Kortak da, "Newroz inşallah barışa vesile olur. İnşallah kazanacağız. Zindanlarda mücadele edenleri selamlıyorum. Biz diyoruz ki barış onlar gelip bizi öldürüyorlar. Bugün tutsaklar cezaevinde PKK Lideri Abdullah Öcalan için açlık grevindeler. Direnişlerini selamlıyorum. Çocuklarımız bedenlerini ölüme yatırdı onlara sesleniyorum. Gelin Onlarla beraber mücadele edelim” dedi.  

Konuşmalarının ardından sahneye Yörük Anneleri, Kürt Anneleri ve Türk annesi sahneye çıkıp el ele halkı selamladı. 

Ardından sahneye çıkan eski Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ise, ülkemin bütün çiçekleri ile hepinizi Newroz ateşi ile selamlayarak sözlerine başladı. Newroz’un Barış’ın olduğunu belirten Birtane, “Newroz halkın ruhudur ve Baharın müjdecisidir. Amed’den Cizreye, Silopi ve  Nusyabin selam gönderiyorum. Newroz yasak olduğunu diyenler Şimdi İzmir burada Demokrtasi, barış ve özgürlük isteyen herkes burada. Ne yaparsanız yapın biz önümüzdeki referanduma rengimize oy atacağız. Referandumda hayır diyeceğiz. Asla boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Ardından kısa bir konuşma yapan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Amed’den, Van’a, Cizre’den, Urfa’ya, İstanbul’dan Mersine kadar ülkenin 4 yanında Newroz ateşi yakıldığını belirterek şunları söyledi: "Barış demokrasi kardeşlik için. Bugün davasına hakikatine sahip çıkanlar anlı ak bir şekilde yürüyecekler. Bugün bu meydanları dolduran onurlu insanlar yarına güzel ve onurlu bir gelecek bırakacaklar. 2 yıldır bize işkence edenler taş üstüne taş bırakanlar tarihin demokratik çöp sepetine gidecekler. Biz newrozu zikreden Rahşanlar Cizre’de şehit düşen Fatma Pakize çağdaş kavalar Mazlum Doğanlar için varız. Biz her türlü zorluğa rağmen her şeye rağmen Cizre’de şehit düşen ve bizimle gurur duyun diyen Mehmet Tunçlar için haykırıyoruz Newroz piroz be” şeklinde konuştu

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, “Bu Newroz bizim için Türkiye’nin bütün halkları için tarihi öneme sahip. İzmir’in 4 bir köşesinden buraya gelen herkes yapılan zulmü yıkmak için bir daha buraya gelsin. Cizre’ye selam Şırnak ve Amed’e selam olsun. Evleri başlarına yıkılan herkese buradan diyoruz asla yalnız yürümeyeceksiniz. Türkiye’nin en batısı en doğusuna selam. Asla ama asla kimseye bırakmayanız. Bu memleket bizim. Bizler için her-Newroz bizim için önemli. Ama bu newrozun önemi burada Türkiye’nin faşizmimden önceki son çıkışını göstermek için bir aradayız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sahneye İlkay Akkya ve yerel sanatçılar çıktı. Akkaya ve yerel sanatçıların seslendirdiği türküler ve ezgilerle alanda bulunan on binler halaya durdu.

MANİSA

Manisa'da halaylarla başalayan Newroz kutlamalarında ilk olarak HDP il eş başkanları Behçet Parıltı ve Güler Ünaldı halkı selamladı. Ardından tutuklu HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın Newroz mesajı okunurken, halk sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. Mesajın ardından Beyza Üstün ve Erdal Ataş Newroz ateşini tutuşturdu. Kutlamada konuşan HDP MYK Üyesi Beyza Üstün bugünkü koşullara rağmen coşkulu bir Newroz kutladıklarını belirterek,"Kadınların ve gençlerin coşkusuyla bu ateşi her yıl daha da büyük yakmaya devam edeceğiz. Bizim eş başkanlarımızı vekil arkadaşlarımızı belediye başkanlarımızı rehin alanlara inat her yıl daha yükselterek bu barış ve direniş ateşini öreceğiz. Newroz piroz be" dedi.  

Manisa'da aynı saatlerde AKP'nin başka bir kültür merkezinde referandum çalışması yaptığına dikkat çeken Üstün, "Burada başka bir kültür merkezinde AKP evet çalışması yapıyor. Öğrencileri zorla götürüyorlar. Bir de buraya bakın bir de şu coşkumuza bakar mısınız. Biz kazanacağız ve mutlaka kazanacağız. Biz 2013'te batış ateşini yaktık hiç geri düşmedik. 7 hazrianda bütün sistemlerinin altını oyduk. Kendilerini kormak için tek adam rejimini getiemeye çalışıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar Sur da cizre de yitirdiğimiz yoldaşlara sözümüz var biz özgürlüğü ve yeni yaşamı öreceğiz" dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ise "Tarihte nasıl bize dayatılan bu zorba zihniyete direndiysek bizim için de Ortadoğu halkları ve tüm halklar için Newroz bir direniş bir hak arama mücadelesidir. Barıştır, bir arada yaşama anlayışıdır. Dün olduğu gibi bugünde kararlılıkla bu bayramlarımızı sürdüreceğiz. Demokratik toplum yaratılana kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi. 

İktidar sahiplerinin bu gelişen mücadelenin sonucunda saldırıları başlattığını söyleyen Ataş, ilk saldırının topyekûn tutuklama ve gözaltı operasyonlarının gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi. İkinci adımın ise başkanlık sistemi olduğunu ifade eden Ataş, Hitler vari bir dikta inşa edilmek istendiğinin altını çizdi. OHAL koşullarında referanduma gidildiğine dikkat çeken Ataş, "Bu ülkede barış ve kardeşlik mücadelemizin önüne dikecekleri her türlü baskıcı zihniyet karşısında daha fazla güçleneceğimiz açıktır. Zor durumdadırlar tekçi anlayışla bu ülke halkını ikna edememktedirler. Bugün bu ülke halkının yüzde 70'i hayır diyor" dedi. Örgütlü mücadelelerini devam edeceklerini, bir arada yaşamanın temelini atacaklarını belirten Ataş, referandumda hayır diyeceklerini söyledi.

MUĞLA

HDP Muğla İl Örgütü tarafindan "Mutlaka kazanacagiz" şiarıyla düzenlenen Newroz, Milas merkezde bulunan Akkent Kapalı Pazar yerinde büyük bir coşku ile kutlandı. HDP bayrakları ve rengarenk balonlarla süslenen Newroz alanına "Newroz piroz be", "İnadına barış", "Ekolojik bir toplum için Hayır" pankartları ile HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın posterleri asıldı. "Tene nabe bezin Na", "Jin jiyan azadi" dövizleri ile yeşil kırmızı ve sarı renklerine bürünen halk sık sık "Newroz piroz be" sloganlarını attı. Gençlerin güvenlik önlemlerini aldığı kutlamada halk Koma Ciwan'ın şarkıları ile halaya durdu. 

HDP İl Eş Başkanı Gülfer Karadeniz, Dehak'a karşı Kawa'nın çocuklarının zaferi getirecegini söyledi. 

HDP İl Eş Başkanı Mehmet Kaya ise Demirtaş ve Yüksekdağ'ın mesajlarını okudu.

Newroz ateşinin özgürlüğün şaha kalkışı olarak degerlendiren HDP PM üyesi Erkan Karabay, halaya durmuş bir halkın yenilmeyeceğini, Dehak'a karşı zaferi getireceklerini belirtti. Karabay, "Evet diktatörlüğü kabul etmektir. Biz kabul etmeyecegiz. Newroz coşkusunu 16 Nisan'a taşımamız lazım. Ev ev dolaşarak bu sistemin bizim için hayırlı olmadığını anlatmamız lazım. Newroz'un zaferi ile 16 Nisan'da halaya durarak kutlayacağız. Tek adam diktatörlüğünü karşı insanca bir yaşamı savunacağımızı buradan tekrardan belirtiyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Koma Ciwan'ın şarkıları ile Newroz halaylarla son buldu.