‘HDP'nin barajı aşması yeni bir döneme kapı açacaktır’

Strasbourg’da dün ‘demokrasi, laiklik ve İslamofobi’ konulu bir halk toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan, HDP’nin barajı aşmasının yeni bir döneme kapı açacağını söyledi.

Strasbourg’da dün ‘demokrasi, laiklik ve İslamofobi’ konulu bir halk toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan, HDP’nin barajı aşmasının yeni bir döneme kapı açacağını söyledi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde DIDF  tarafından ‘demokrasi, laiklik ve İslamofobi’ konulu bir halk toplantısı düzenlendi. Toplantıya Evrensel Gazetesi yazarı İhsan Çaralan konuşmacı olarak katıldı. HDP’nin bu seçimlerde barajı aşmasının yeni bir dönemin müjdeleyicisi olacağını belirten Çaralan, “Güçlü bir şekilde bu barajın aşılması yeni bir döneme kapı açacaktır” dedi.

7 Haziran seçimlerin önemine dikkat çeken Çaralan, HDP’nin bu seçimde başarı sağlamasının kendi anayasasında “TC, laik, demokratik, soysal bir devlettir” diyen ama kurulduğu günden beri uygulamaları ile bu kavramlara hiç de uygun bir idari yapıya kavuşmamış olan, Kürt halkını, Alevileri ve emekçileri hep dışlayan bir rejim olduğunu belirtti.

Diyanetin varlığının, Kürt halkının haklarının reddedilişini, cemevlerinin dahi tanınmamış olmasını, işçi ve emekçilerin sosyal haklarından yoksun durumunu da buna örnek gösteren Çaralan, TÜBİTAK vb. kurumların, hatta düzen partilerinin devleti artık işlevini yitirmiş bir enkaz olduğunu itiraf ettiğini de sözlerine ekledi.

AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana devletin var olan bütün kurumlarını ele geçirdiğini de hatırlatan Çaralan, “Şimdi de her şeyi Saraydaki Erdoğan’a bağlamaktan başka halka vaad ettiği bir şey yok” diye devam etti.

Tendürek provokasyonunu ise Çaralan, “AKP ve Erdoğan iktidarı çözüm masasını devirim ama bunu Kürtlerin üzerine yıkma düzenbazlığı içerisindedir” biçiminde yorumladı. AKP’nin ve liderlerinin başta Kobanê olmak üzere Rojava’ya ilişkin olumsuz tavırlarına da dikkat çeken Çaralan, Avrupa’da İslamofobi’nin olduğunu ve bunun yeni olmadığını İslam ordularının İspanya’yı işgal etmesi, DAİŞ vb. yapıların barbar uygulamalarının da son zamanlarda bu zemini daha da peşiktirdiğini söyledi.

Halk toplantısı Çaralan’ın konuşmasından sonra soru cevap biçiminde devam etti.

3 MAYIS’TAKİ HDP İLE DAYANIŞMA GECESİNE KATILIM ÇAĞRISI

Halk toplantısında 3 Mayıs günü Fransa’nın Selestat kentinde yapılacak ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da katılacağı HDP ile dayanışma gecesine kitlesel katılım çağrısı da yapıldı.