Önder'in yargılandığı dava Mart'a ertelendi

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, hakkında 40 yıla kadar hapis istenen davanın duruşmasına katıldı. Önder hakkındaki adli kontrol kaldırılmadı.

HDP Ankara Milletvekili ve İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder hakkında Amed Newrozu'nda ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) toplantısında yaptığı konuşmalar ile “Çözüm Süreci” döneminde Kandil’e yaptığı ziyarette KCK Yürütme Konseyi üyeleriyle çektiği fotoğraf nedeniyle açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Önder’in 40 yıla kadar hapsi isteniyor.

Önder’in Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada, avukatları da hazır bulundu. 

Önder, davanın esastan reddedilmesi gerektiğini belirterek, dokunulmazlıklara dikkati çekti.

'DTK'YE 5 DAKİKADA ULAŞABİLİRSİNİZ!'

Dava içeriğine de değinen Önder, şunları belirtti: "İddianamede DTK yasadışı bir yer olarak tariflenmiş. Oysa bundan 2 hafta öncesine kadar adliyenizden çıkıp yaya olarak 5 dakikada DTK’nin muazzam binasına ulaşabilirdiniz. Kayyum atandıktan sonra da yeni yerinde faaliyet göstermektedir. İşi bizi ihbar etmek olan Turabi isimli bir insan var. Gerek Newroz gerekse de gazetede çıkan fotoğraf 'Çözüm Süreci' çerçevesinde olan bir şeydir. Bununla ilgili basın savcılığı var. İzlemeyle yetkilendirilmiş kamu kurumları var. Cemiyeti var. Savcılık resen harekete geçebilme durumunda. Bütün dünyanın gözü önünde cereyan etmiştir. Bununla ilgili resen harekete geçene hiçbir kurum yok. Bu Turabi Bey faaliyete geçiyor. Ben internette küçük bir araştırma yaptım. Bundan 2 ay önce İnegöl Milli Eğitim Müdürü’nün 'Atatürk’e hakaret ettiği' iddiasıyla yine müşteki olmuş. Fakat bu dava görülmüş ve müşteki olma talebi kabul edilmemiştir. Bütün bu olanlar 'Çözüm Süreci'nin rafa kaldırılması nedeniyle önü açılan yargılamalardır."
Önder, iddianameye konu olan konuşmaları Meclis'te de yaptığını vurguladı.

ERTELENDİ

Önder’in avukatları ise savunmaya ekleyecekleri husus bulunmadığını ancak soruşturma aşamasından kovuşturma aşamasına geçildiğinden müvekkilleri hakkında verilen adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti. Mahkeme Heyeti, adli kontrol kararının kaldırılması isteğini reddetti ve duruşmayı Mart'a erteledi.