GÖRÜNTÜLÜ

Yurt dışındaki Newroz kutlamalarında 'HAYIR' mesajı

Yurt dışında Kürdistanlılar ve dostları diriliş bayramı olan Newroz'u çeşitli etkinliklerle kutladı. Kutlamalarda 16 Nisan'da diktatörlüğün oylanacağı referandum için 'HAYIR' çağrıları yapıldı.

TROISDORF

Almanya’nın Troisdorf kentinde Newroz kutlamasını DKTM ile Ekin Wan Kadın Meclisi ortak düzenledi.

300'ü aşkın kişinin katıldığı kutlama Ursulaplatz’da meşaleli yürüyüşle başladı. Troisdorf Belediyesi'ne kadar gelen katılımcıların  özgürlük şehitleri için yaptıkları saygı duruşundan sonra Halk Meclisi Eş Başkanı Salman Gedik bir konuşma yaptı.
Gedik, Almanya’nın Kürtlerin amblem ve değerlerine yönelik getirdiği yasaklamaları kınadı ve Almanya’nın özgürlük mücadelesi veren Kürt halkına karşı yanlış bir tutum içinde olduğunu dile getirdi, Newroz’un bugün de tarihteki çıkışı kadar anlamlı olduğunu söyledi. Gedik, "Bizler bu direnişin köklerini tarihten alıyoruz. Hiç kimse, hiçbir Dehak Kürt hallkına diz çöktüremez. Günümüzün Dehaklarına asla boyun eğmeyeceğiz”  dedi ve yaklaşan Anayasa referandumu için mutlaka “Hayır”ın  çıkması gerektiğini ve bunun için çok çalışılması gerektiğini söyledi. Çevredeki Almanlar da alkışlarla halay ve sloganlara alkış tuttular.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Kürdistanlılar meşaleli bir yürüyüşle Newroz'u kutladı.

Ebertplatz'da bir araya gelen 500'ün üzerinde Kürdistanlı, önce özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Ardından uzun bir süre halaylar çekildi. Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Gençlik Komisyonu öncülüğünde yapılan kutlamaya çoğunlukla gençler katılım gösterdi. Buradaki kutlamada FEDA, PYD ve DKTM adına konuşmalar yapıldı.

Daha sonra meşaleli yürüyüşe geçildi. Coşkulu geçen yürüyüşte altı davul sürekli ritimleriyle kitleyi coştururken, Rojavalı ve Güney Kürdistanlı bir genç ve bir kadının şarkıları da kitlenin moralini yükseltti.

Meşaleli yürüyüşte Köln'ün işlek caddelerinden geçildi ve yürüyüş Köln merkezi tren istasyonuna kadar sürdü. İstasyon meydanında da uzun bir süre halaylarla Newroz coşkusu doruğa ulaştı. Burada yapılan kutlamada da bir bildiri okundu.

Kutlamada 'HAYIR' dövizleri de taşındı.

ESSEN

Almanya'nın Essen kentindeki Kürtler Newroz'u dernek binalarının bahçesinde ateş yakarak kutladı. Ateş etrafında halay çekilen ve "Bijî Serok Apo" sloganının atıldığı eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Newroz kapsamında meşaleli yürüyüş için izin alınmıştı ancak yürüyüşten bir buçuk saat önce telefonla iznin iptal edildiği bildirildi.

Essen Meclis Eş Başkanı Yılmaz Gültekin, yasağa tepki göstererek, Almanya'nın kendi yasa ve demokrasisiyle çeliştiğine dikkati çekti.

GÖTEBORG

İsveç'in Göteborg kentinde Newroz binlerce Kürdistanlının katılmıyla coşkulu bir biçimde kutlandı. 

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile kentteki Kürt dernek ve örgütlerinin çağrısıyla Angered Parkı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, özgürlük ateşi yaktı. 

Etkinliği örgütleyen dernek ve örgütler adına konuşmalar yapan Naliya İbrahim, Siwan Camiri ve Sermin Ebadi, Demirci Kawa'nın Dehak'ın zulmüne karşı yaktığı Newroz ateşinin günümüzde Rojava, Şengal, Kuzey Kürdistan topraklarında Kawa'nın torunları tarafından yaygınlaştırıldığına vurgu yaptılar. Konuşmalarda, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Kürdistan'daki mücadeleyle dayanışmayı yükseltmeleri çağrıları yaptılar.

Sanatçılar Figan ve Feriboz'un söyledikleri Kürtçe şarkılar eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar halaya durarak Newroz kutlandı.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Canabiere Meydanı'nda toplanan Kürdistanlılar, meşaleli yürüyüşle Vieux-Port Meydanı'na kadar yürüdü.

Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşundan sonra Marsilya Kürdistan Demokratik Toplum Merkezi, Tev-Çand  sanatçıları sahne aldı. Kutlamada halay çekildi ve sık sık 'Bijî Serok Apo', 'Kürdistan faşizme mezar olacak' sloganları atıldı.

TOKYO

Japonya'nın başkenti Tokyo'da Newroz kutlaması Kawaguchi semtinde kutlandı.

Kutlamada konuşan Kürt Kültür Dernek Başkanı Eyüp Kurt, "Biz burada birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz gibi, referandumda da diktatörlüğü tek kelimeyle sandığa gömeceğiz" dedi.

Etkinliğe aralarında Japonların da bulunduğu yaklaşık 2000 kişi katıldı.

Komala Çan'da Kurden Japan yöneticileri tarafından güvenlik önlemleri alındı.

KCKD-E Eş Başkanı Yüksel Koç, telefon bağlantısı ile katılım sağlayarak, halkın bayramını kutladı. Koç, 16 Nisan'da herkesi 'HAYIR' demeye çağırdı.

HELSİNKİ

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de de coşkulu Newroz kutlaması düzenlendi. Etkinlikte ilk olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, gerilla ve tutsakların Newroz'u kutlandı.

Yüzlerce Kürdistanlı ve dostunun katıldığı kutlamada, Amed başta olmak üzere Kürdistan ve Türkiye'de direnen halk selamlandı.

Kürt Kültür Derneği adına yapılan konuşmalarda son süreçte yaşanan gelişmeler değerlendirildi ve referandumda diktatörlüğü engellemek için 'HAYIR'ın kazanması gerektiği belirtildi. Konuşmalarda, 'Evet'in kazanması halinde Kürdistan, Rojava, Türkiye'de katliamcı politikaların AKP tarafından yaygınlaştırılacağı mesajı verildi.

Finladiya Sol İttifak Partisi Milletvekili Paavo Arhinmäki, Kürt halkının Newroz'unu kutladı ve Türk devletinin özellikle kadınlara, çocuklara uyguladığı zulmün Finlandiya devleti, AB, BM tarafından kabul edilmemesini istedi. Arhinmäki, sessiz kalmanın Türk devletince katliamların devam ettirilmesine yol açacağı uyarısında bulundu. HDP ile dayanışma mesajı veren Arhinmäki, HDP eş başkan ve vekillerinin tutuklanmasıyla ilgili Dışişleri Bakanlığına soru önergesi verdiğini anımsattı.

Newroz şöleninde Ozan Diyar ve yerel sanatçılar sahne aldı.