Kadına dönük şiddete erbane ve zılgıtlı tepki

Halfeti'de kadınlar 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle alanlara çıkarken, kadınlara dönük saldırılara erbane ve zılgıtlar ile tepki gösterdi.

Tevgera  Jınen Azad (TJA) Halfeti Bileşenleri, 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle kent merkezinde yürüyüş yaparak gerçekleştirdiği eylem ile kadınlara dönük saldırıları protesto etti. Onlarca kadının katıldığı eylemde erbaneler eşliğinde yürüyüş yapılarak atılan sloganlar ile kadına dönük şiddete tepki gösterildi. 

Eylemde yöresel kıyafet olan kıras ve fistanlar giyen kadınlar dikkat çekerken, çekilen zılgıtlar ile eyleme renk kattı. Kadınlar, sık sık “Jin jiyan azadî”, “Direne direne kazanacağız”, “Kadınız haklıyız kazanacağız” ve “Kadına uzanan eller kırılsın” sloganları attı. Eylemde “Kadına yönelik şiddete ve kırıma hayır”  yazılı pankart ve “Jin jiyan azadî” ve “Belediyeler halkındır, kayyum darbedir” dövizleri açıldı.

İlçede kurulan pazar yerinde yapılan eyleme ilişkin hazırlanan basın metnini okuyan TJA Üyesi Nahide Sağlamcan, AKP/Saray rejiminin meclise getirdiği ve yasallaştırmaya çalıştırdığı tecavüzcüleri aklama yasa tasarısına ilişkin tepkisini dile getirdi. Sağlamcan, "Tecavüzü aklayacak hiçbir yasayı kabul etmiyoruz" diyerek, "Çocukların tecavüzcülerle, istismarcılarla evlendirilmelerine ilişkin AKP’nin TCK 103. Madde Yeni Düzenleme Önerisi ve Geçmişe Dönük Af Önergesini kabul etmiyoruz" diye konuştu.. 

Sağlamcan, AKP/Saray rejimine dönük tepkisini dile getirerek, kadınlara şöyle seslendi: "Kadın ve çocukların mevcut yasal haklarını korumak için verilen mücadeleye destek olmaya, Önergenin ve  103. maddenin, kadın ve çocuk hakları örgütleriyle birlikte, çocukları mağdur etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmesine, Torba yasanın tümünün oylanacağı TBMM oturumu öncesinde TCK 103. maddenin bu torbadan çıkartılması için sesimize ses vermeye çağırıyoruz."

Yapılan basın açıklamasının ardından eylemlerini sürdüren kadınlara polis saldırarak, eyleme dönük tahammülsüzlüğünü ortaya koyarken, kadınların yürüyüşlerini sürdürmelerine engel oldu. Eylem polis saldırısı ve engellemesi ardından kadınlar sloganlar atarak dağıldı.