GÖRÜNTÜLÜ

Kerküklü aydınlar: Petrol satışları merkezi hükümet üzerinden yapılmalı

Irak Parlamentosu'nda görüşülen 2017 yılı bütçe karar tasarısında, Kürdistan Bölge Hükümeti'nin yüzde 17’lik petrol payının verilmemesiyle birlikte, bölgeye ayrılan pay da kesildi.

Kerküklü aydınlar, konuya ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu...  

Bütçe tasarısına oy vermiş partilerden de farklı görüşlerin olduğunu söyleyen Yazar Muhtisam Necmedin, şunları belirtti: “2017 Irak bütçesi üzerine parlamenterler arası görüş farklılıkları var. Bir kısmı petrolün teslim edilmesini kabul ediyor, bir kısmı edilmemesini. Mesele, kimin oy verip vermediği meselesi değil, mesele krize neden olan KDP ve Kürdistan Bölge Hükümeti'dir. Bu tasarıya muhalif partilerin oy vermesinin nedeni, verilmeyen maaşların derhal verilmesidir.  Süleymaniye ve Kerkük vekillerinin bu tasarıya oy vermesi muhalifleri mecbur etti. Ama KDP kendi başına bağımsız olmak istiyor.”  
Petrolü kaçak satarak kendi ekonomisini oluşturacağını sanan KDP’nin yanıldığını söyleyen Necmedin, “KDP petrol satışlarını kaçak yapmaktadır. Varil başı dünya piyasalarından 10 Dolar ucuz satıyor ve sattığı petrolün parasını kendi himayesine alıyor. Merkezi hükümet de bizim gibi DAİŞ'e karşı savaşıyor ama merkezi hükümet memurlarının maaşlarını kesmedi, neden bizim hükümetimiz kesiyor" diye konuştu.

'PETROL SATIYOR AMA MAAŞLARI VERMİYOR'

KDP’nin yürüttüğü siyasetin bölgeyi parçaladığını söyleyen Necmedin, şöyle devam etti:

“Merkezi hükümet bölgesel hükümet ile yaptığı anlaşmada, 300 bin varil karşılığında memurların maaşını vereceğini söyledi, ama KDP ayda 1 milyon varil petrol satıyor olmasına rağmen memurların maaşlarını vermiyor. Doğal Kaynaklar Bakanı, Paris’teki konferansta 700 bin varil petrol sattıklarını söylüyor, bunun aksine bazı çevreler de 1 milyon varil petrol satıldığını söylüyor. Kimse halka doğru söylemiyor. Petrol boru hattından farklı şekilde de bölgesel hükümet dışarı petrol satıyor. Bölgesel hükümet hem maaşları vermiyor, hem de merkezi hükümetin karşılayacağı maaşların anlaşmalarını yerine getirmiyor. Federal sisteme göre petrolü merkezi hükümete vermemiz lazım ama bu yapılmıyor. Sonuçta 25 yıllık bu siyaset ekonomik hiçbir yatırım yapmış değil ve halk aç bırakılıyor."

MUHAYE: HÜKÜMETE GÜVENİM KALMADI

KDP'nin memurların maaşlarını bilinçli olarak vermediğini söyleyen Ziraat Dairesi Memuru Ali Muhaye de şunları kaydetti: "Ortadoğu hükümetleri bizim sistemimizden daha gelişkin durumdalar. Benim bu hükümete karşı güvenim yok artık. Hükümetin Bağdat’a petrol vermesini beklemiyorum. KDP yolsuzlukları gizlemeye çalışıyor. Merkezi hükümet 'petrol gönderirsen sana maaşlarını vereceğim' diyor. Irak’a 550 bin varil petrol yetiyor da neden bize 1 milyon varil petrol yetmiyor? Bu çelişkiler neden çıkıyor, neden yalan söylüyorlar halka, kendi çıkarları var..."

SABIR: IRAK MEMURLARA DESTEK OLMALI

"Bütün sorunlarımızı Irak merkezi hükümetinin üzerinden halletmemiz lazım" diyen Aydın Seyfedin Sabır da şunları söyledi:

“Irak merkezi hükümetinden petrol karşılığında yüzde 17 bütçe alıyorduk. Bunu aldığımız zamanlar ekonomik kriz yoktu, memurlar maaşlarını alıyordu. Ama bugün bölgesel hükümetten memurlar, öğretmenler maaşlarını alamıyorlar. Memurların ve öğretmenlerin eylemlerine Irak merkezi hükümetinin destek olması lazım. Merkezi hükümet ile Kürdistan bölgesi arasında ciddiyet kalmamış. Her iki taraf da ciddi yaklaşmıyor. Sorunlarını halletmeleri lazım. Sorunlarımızı merkezi hükümetle halletmemiz lazım. Bağımsızlık tartışmalarını merkezi hükümet ile ortak yapmamız gerekmektedir."