İşgal saldırısıyla uyandırılan çetelere operasyon

Rojava ve Kuzey Doğu Suriye’ye işgal saldırılarının başlamasıyla harekete geçen DAİŞ çetelerine Rojava istihbarat birimleri operasyon yaptı, Türk devletine bağlı çalışan bir hücreyi çökertti.

Türk devleti 9 Ekim’de başlattığı işgal saldırılarla eş zamanlı olarak Rojava ve Kuzey Doğu Suriye topraklarının birçok yerinde uyuyan DAİŞ hücreleri de harekete geçirmişti. Uyandırılan hücrelerden biri işgal saldırılarından üç gün sonra 11 Ekim’de Qamişlo’nun Münir Habip caddesinde bombalı araçla bir saldırı gerçekleştirdi.

Başka bir hücre ise 12 Ekim günü Hasekê’de DAİŞ çetelerinin tutulduğu bir cezaevine bomba yüklü bir araçla saldırı düzenledi. Türk devletinin işgal saldırılarına paralel bir şekilde DAİŞ çetelerinin harekete geçmesi, Rojava’daki istihbarat birimlerini de harekete geçirdi.

Özel birimler kuran Rojava İstihbaratı uyuyan hücreleri etkisizleştirme çalışmaları başlattı. Özel birimler Qamişlo’da takibe aldığı bir uyuyan hücreyi çökertmek için harekete geçti. Üç günlük takipten sonra bir DAİŞ ekibinin kaldığı yere operasyon düzenleyen Rojava’nın güvenlik birimleri, saldırılar için harekete geçmeye çalışan bu hücreyi çökertti.

KURUMLARIN KOORDİNATLARINI VERİYORLARDI

Adının açıklanmasın istemeyen özel birim sorumlusu operasyonla çökertilen DAİŞ hücresinin suikast, bombalı araçla saldırı yapma, Türk devletine askeri bölgeler ve özerk yönetim kurumlarının koordinatlarını verme çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.

ANF’ye konuşan özel birimin sorumlusu çökertilen DAİŞ hücresinin işgal saldırılarının başlamasıyla iş başı yaptığını, bazı köy ve kasabalarda uyuyan başka hücreleri de harekete geçirdiğini, YPG güçlerine saldırttıkları, birçok alanda Türk devletinin obüs, tank ve savaş uçakları ile bombalaması için koordinat verdiklerini tespit ettiklerini bildirdi.

Söz konusu hücrenin uzun bir süredir Türk devleti için çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken istihbarat yetkilisi devamla şu bilgileri verdi, “Grup uzun bir süre Türk devletiyle YPG, Özerk Yönetim ve asayişe ilişkin hayati bilgiler paylaşmış. Askeri bölgelerin, Özerk yönetim yerlerinin koordinatlarını aktarmışlar. Suikast ve sabotaj için gizli hücreler kurmuşlar.”

HÜCRENİN SİCİLİ KABARIK!

Ayrıca istihbarat yetkilisinin verdiği bilgilere göre hücrenin üç üyesi Türk devletinin 2016 yılında Carublus’ta başlattığı ve adına “Fırat Kalkanı” adını koyduğu işgalde çete grupları içinde aldı. Çökertilen hücrede yer alan iki kişinin ise kitlesel katliamlar yapmak için Minbic’ten Qamişlo’ya gittiği belirtiliyor.

Çökertilen DAİŞ hücresinde yer alanların birçok itirafta bulunduğunu aktaran aynı yetkili “Hücrede yer alan iki kişi birçok suikast gerçekleştirdiklerini, bazı yerlerde bombalı saldırılar gerçekleştirdiklerini itiraf ettiler. Daha büyük bir katliam yapmak için bir süre önce Minbic’ten Qamişlo’ya gelerek hazırlıklara başlamışlar. Bu hücre çökertilmeseydi çok kişinin hayatına mal olabilecek bir katliam gerçekleştireceklerdi” diye konuştu.

Bu arada çökertilen hücrede yer alan çete üyelerinin verdikleri adreslere yapılan operasyonlarda ise çok sayıda silah ve planlanan saldırılarda kullanılmak üzere hazırlanmış patlayıcı madde ile düzenekleri ele geçirildi. Rojava istihbarat birimleri, benzer operasyonların süreceğine dikkat çektiler.