Başûrê Kurdistan’da KDP ile YNK arasında yaşanan kriz derinleşerek devam ediyor. 30 Eylül 2018’de bölgesel seçimler yapıldı. Seçimlerden 8 ay sonra KDP ve YNK arasında başlayan yeni hükumet kurma, bölgesel başkan ve Kerkük Valisinin seçilmesi, merkezi hükümetteki Adalet Bakanı, Bölgesel Parlamento başkanının seçilmesi sorununun çözülmesi için 20’ye yakın görüşme yapıldı. İki parti arasında üç kez anlaşma imzalandı.
İmzalanan anlaşma çerçevesinde dün Bölgesel Parlamento, Bölgesel Başkanı seçmek için toplandı. Oylamaya geçilince YNK parlamenterleri, "KDP, taahhütlerini yerine getirmedi" diyerek parlamentoyu terk etti. YNK parlamenterlerinin sözünü ettiği hususlar, Kerkük Valiliği ve merkezi hükümetteki Adalet Bakanlığının YNK’ye verilmesiydi. İki parti arasındaki anlaşmaya göre, Bölgesel Başkanın parlamentoda seçilmesine geçilmeden önce, YNK tarafından Kerkük Valisi ve merkezi hükümetteki Adalet Bakanını tespit edip, KDP’ye sunması ve KDP tarafından olur görmesi gerekirdi. Ancak öyle yapmadı. Bölgesel Başkanın seçimine öncelik verdi. KDP, bölgesel başkanı seçtikten sonra YNK ile Kerkük Valisi ve Adalet Bakanlığı konusunda yaptığı anlaşmayı geçersiz sayacaktı. Dün oylamaya geçilmeden önce YNK’li parlamenterler bu duruma itiraz etti. Ancak bir sonuç elde edemedi. O yüzden "KDP ‘bizi oyuna getirdi" diyerek, parlamentoyu terk etti, oylamaya katılmadı.
YNK’li parlamenterlerin oylamayı terk etmesine rağmen KDP, oylamayı devam ettirdi. Yapılan oylama sonucunda Neçirvan Barzani, 68 oy alarak Bölge Başkanı seçildi.
Seçim sonuçları açıklandıktan sonra YNK ve KDP’den açıklamalar geldi. Açıklamalar birbirlerine sert mesajlar ile birlikte tehdit içerikliydi. YNK cephesinden yapılan açıklama, şimdiye kadar KDP’ye karşı sessiz kaldıkları, bundan sonra sessiz kalmayacakları şeklindeydi. KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed’nin açıklaması ise daha sertti. Muhammed, YNK’nin oylamayı terk etmesini kast ederek, "bu yapılanların sonuçları çok ağır olur" minvalinde, tehdit içerikli açıklamada bulundu.
NEÇİRVAN BARZANİ SEÇİLDİ ANCAK...
YNK parlamenterlerinin oylama sırasında parlamentoyu terk etmesi, seçilen Bölgesel Başkanın daha ilk günden, alacağı kararların YNK’yi bağlamayacağı anlamına geliyor. YNK, kendilerinin katılmadığı bir oylama ile seçilen Bölgesel Başkanın alacağı kararları yerine getirmeme mesajını açıkça verdiler. Bu durum, Başur'un hızla iki idareli bir sisteme bölünmesine doğru gideceğini gösteriyor.
KİMLERİN OYUNU ALDI?
Başur Parlamentosu'nda yapılan yeni düzenlemeye göre, eskiden halk tarafından seçilen Bölgesel Başkan, bu sefer ilk kez parlamentoda seçildi. KDP’nin dayatmaları ile yapılan yasal düzenlemede, kendi parlamenterleri ile kendisine yakın parlamenterlerin oyları ile Bölgesel Başkanın seçilebilmesini ayarladı. Yani Bölgesel Parlamentonun 111 parlamenterinden 56’sının oyunu alan kişi, seçilebilecekti. Dün gerçekleşen oylamada bu bariz bir şekilde ortaya çıktı. Neçirvan Barzani, 111 kişilik parlamento bileşiminden 68 oy alarak bölgesel başkan oldu. Neçirvan Barzani KDP’nin 45, azınlık kotası olarak geçen ve KDP’ye yakın kişilerin seçildiği 11 parlamenter ile diğer iki parlamenterin oylarını alarak seçildi.
Oylamada, KDP ile YNK’den çok önce hükümet kurma konusunda anlaşan Goran Hareketi parlamenterlerinin tamamının da oy vermediği gerçeği ortaya çıktı. Bu, bölgesel başkanın seçilmesinden sonra kurulması düşünülen hükümet kurma çalışmalarına da yansıyacağını gösteriyor.
TÜRKİYE, İŞGAL SALDIRILARIYLA TEBRİK ETTİ!
Neçirvan Barzani’nin bölgesel başkan seçileceği günden bir gün önce Türk devleti, geçen sene Bradost alanında başlattığı işgal saldırılarını Xakurkê’yi de içine alacak şekilde sürdürmeye başladı. Savaş uçakları, helikopterlerle Xakurkê, Şekif Dağı, Lolan Suyu çevresini bombaladı. Gece Şekif Dağı'nın üzerine indirmeler yaparak hazırlıklarını yaptı. Neçirvan Barzani, bölgesel parlamentoda oylama yapılarak seçildiği açıklandıktan sonra, AKP, havadan ve karadan operasyonu başlattığını açıkladı. Neçirvan Barzani’nin 68 oy alarak Bölgesel Başkan seçildiğini açıklaması ile Türk devletinin ‘operasyon başladı’ açıklaması aynı anda oldu. Elbette bu tesadüf değil. Neçirvan Barzani ile Türk devletinin Başur üzerindeki ortak planlarının bir parçası olduğunun somut kanıtı.
NEDEN SALİH'İN TÜRKİYE ZİYARETİNE DENK GETİRİLDİ?
Neçirvan Barzani’nin KDP, YNK arasındaki krizli bir dönemde seçildiği, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in İran, Irak, ABD ilişkilerinin gerildiği ve buna çözüm bulma amaçlı Türkiye’ye ziyaret yaptığı bir dönemde, Xakurkê işgal saldırılarının başlaması oldukça düşündürücü. Berhem Salih’in ziyaretine denk getirilmesiyle, bu işgale kendisinin onay verdiği mesajı verilmek isteniyor. Ancak bu işgalin mimarının Neçirvan Barzani ve AKP olduğunu bilmeyen de yok.
Barzani ile AKP arasındaki işgal planlarının Salih’in ziyaretine denk getirilmesi çok iyi hesaplanıp, devreye sokulan bir plan. Zira KDP, Salih’in Irak Cumhurbaşkanlığını hiçbir zaman içine sindirmedi. Barzani ile AKP’nin bu ince ve çok hesaplı planı ile Salih’in Türkiye’ye ziyaret yaptığı günlerde Xakurkê işgal saldırılarının başlatılmasıyla, Salih ve partisi YNK ile Kürt Özgürlük Hareketi karşı karşıya getirilmek istendi. Elbette Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in partisi YNK son birkaç aydır izlediği politikalarla buna zemin sundu.