İsveç polisi Meclis gündeminde

Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, Göçmen Bürosu ve Güvenlik Polisi'nin Kürtlere yönelik olumsuz tutumlarını Meclis’e taşıdı.

İsveç Güvenlik Polisi (Säpo) ve İsveç Göçmen Bürosu'nun Kürtlere yönelik ayrımcı tutumu ve Kürtleri sınır dışı etme girişimlerine bir tepki de hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg'den geldi.

Konuyu yazılı bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Österberg, Göçmen ve Adalet Bakanı Morgan Johansson'a siyasi aktivistler ve sıradan insanların ülkeden sınır dışı edilmemeleri için hangi önlemleri almayı düşündüğünü sordu. Österberg, “Son aylarda Göçmen Bürosu'nun bir İsveçliyle evli olan Belçika vatandaşı iki çocuk annesi bir kadının İsveç'ten sınır dışı edilmek istediği medyada yer alıyor. Sınır dışı etme kararına İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) görüşleri dayanak yapılıyor. Buna karşın kendisine herhangi bir kanıt sunulmadı” dedi.

TÜRK MEDYASINDAKİ HABERLER

Türk medyasında İsveç'in “Kürt teröristleri” iade etmek için Türkiye ile anlaşma yaptığına dair haberler çıktığını söyleyen Österberg, bu tür haberlerin kaygı yarattığını belirterek, Türkiye'nin son zamanlarda HDP'lilere yönelik baskı ve saldırıları artırdığına dikkat çekti.

TÜRKİYE DAHA OTORİTERLEŞİYOR

Österberg, Türkiye ve İsveç'in Kürtlere ve insan hakları savunuculara yönelik tutumuyla ilgili sorularımızı da yanıtladı. Türkiye'nin giderek daha da otoriterleştiğini kaydeden Österberg, HDP milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırma girişimiyle ilgili olarak “HDP kardeş partimiz. Bu girişimi korkunç bir gelişme olarak görüyoruz. İktidar, muhalefeti tamamen ezmek istiyor. Türkiye sadece oradaki HDP'lileri değil yurt dışındaki muhalifleri de susturmak istiyor. Geçen yaz Türkiye hakkında önerge veren Türkiye kökenli dört milletvekili Türk medyasının hedefi oldu. Türkiye'deki ihlalleri eleştirdikleri için saldırıya uğramaları oldukça kaygı verici” şeklinde konuştu.

HDP'li 9 milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırma girişimini demokrasiye yönelik ciddi bir saldırı olarak değerlendiren Österberg, şöyle devam etti: “Türkiye'de muhalefet sürekli ve sistematik olarak baskıya uğruyor. Biz buna karşı açıktan tavır alınması gerektiğini savunuyoruz. İsveç Hükümeti'nin parlamenterlerin dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı çıkmasını istiyoruz. Biz halkın seçilmiş temsilcilerini destekliyoruz. İsveç Hükümeti'nin baskı altında olan ve dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilleriyle dayanışma içinde olmasını istiyoruz.”

Österberg, Türk devletinin baskılarına karşı çıktıkları gibi İsveç Güvenlik Polisi'nin Kürtlere yönelik haksız uygulamalarına karşı çıktıklarını ve konuyu yazılı bir soru önergesiyle gündeme getirdiklerini söyledi. Önergenin bu ayın ilk yarısı içinde Göçmen ve Adalet Bakanı tarafından yanıtlanması bekleniyor.