İsveçli vekil: Kuzey Suriye uçuşa kapatılmalı

İsveç Sol Parti Milletvekili, Daniel Riazat, Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'de hava sahasının uçuşa kapatılmasını ve Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalinin durdurulmasını istedi.

Sol Parti, Türk devletin Rojava'ya yönelik işgali başlatmasından çok daha önceleri konuyu gündeme getirerek parlamentoda ele alınarak tartışılmasını istedi.

Sol Parti'nin işgal karşısındaki tutumunu öğrenmek için görüşlerine başvurduğumuz Daniel Riazat, partilerinin işgalin engellenmesi ve durdurulması için yaptıkları çalışmaları ANF’ye anlattı.

İşgalin başlamasından hemen sonra Türkiye'ye yapılan silah satışlarının durdurulması önerisini Parlamento Dış Politika Komisyonu'na götürdüklerini söyleyen Riazat, “Rojava ve Kuzey Suriye'nin uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi için İsveç'in girişimde bulunmasını istedik. Türk devleti PKK'nin terör örgütü olarak suçlayıp işgali meşrulaştırmaya çalıştığını belirttik ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istedik. Türkiye'ye ekonomik yaptırım, Erdoğan ve hükümetin diğer üyelerine diplomatik yaptırım uygulanmasını önerdik” dedi.

Riazat, diğer partilerin bu taleplerine itiraz etmediklerini ancak şimdiye kadar önerilerden sadece birinin İsveç'in silah satışlarının yasaklanması önerisinin yaşama geçtiğini söyledi.

İSVEÇ ROJAVA'YI TANIMALI

İsveç'in Avrupa Birliği'ne silah satışları önerisini götürmesinin önemli ama yeterli olmadığını söyleyen Riazat, “Rojava'ya maddi destek verilmeli. Hükümet destek sözü verdi. Ama bizim bildiğimiz kadarıyla yardımlar doğrudan Rojava'ya gitmiyor. Güney Kürdistan'daki kurumlar üzerinden gidiyor. Biz doğrudan Rojova'ya yardım verilmesini talep ediyoruz. Bunu için de önce İsveç hükümetinin Rojava'yı tanıması gerekir” şeklinde konuştu.

İsveç Hükümeti'nin Avrupa Birliği'ne Türkiye'ye silah satışlarının durdurulması önerisi götürürken İsveç'in kendisinin silah satışlarını durdurmamasına tepki gösteren Riazat, şunları kaydetti:

İSVEÇ KENDİ ÇIKARLARINI İNSAN HAKLARINDAN DAHA ÖNEMLİ GÖRÜYOR

“İsveç Hükümeti kendi çıkarlarını insan haklarından daha önemli görüyor. Bu nedenle silah ihracını durdurmuyor. Türkiye'ye sattığı silahların çatışmalarda kullanılmadığını öne sürüyor. İsveç'in bunu bilmesi imkansız. Son bir yıl içinde İsveç'in Türkiye'ye silah satışları 70-80 milyon krondan 300 milyon krona yükseldi. Öte yandan Türkiye sığınmacıları Avrupa'ya göndermekle tehdit ediyor. Bu nedenle İsveç ve AB işgale karşı tutarlı tavır almıyor. Avrupa sığınmacıları uzakta tutmayı insan haklarını savunmaktan daha önemli görüyor.”

İSVEÇ, ÖNCE SİLAH SATIŞLARINI DURDURMALI

Finlandiya, Norveç ve bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'ye yapılan silah satışlarını durdurduğunu hatırlatan Riazat, “İsveç Hükümeti silah satışlarının durdurulmasından en fazla söz eden ama kendisi bunu yapmayan bir ülke” diyerek İsveç'in tutarsızlığına tepki gösterdi.

Öncelikle ve acil olarak Kuzey Suriye ve Rojava'nın uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Riazat, bunun Türkiye'nin katliamlarının durdurulması için zorunlu olduğuna vurgu yaptı.

YPG/YPJ İÇİN BAĞIŞ KAMPANYASI

Riazat, Sol Parti'nin gençlik örgütü Genç Sol'un Rojava'daki halkla dayanışmak için bağış kampanyası başlattığını belirterek “Paraları YPG/YPJ savaşçılarına gönderecekler. Genç Sol bunu YPG/YPJ'nin bir terör örgütü değil DAİŞ'e karşı dünya halklarını koruyan gerillalar olduğunu göstermek için yapıyor” şeklinde konuştu.