İsviçre kentlerinde kimyasal protestosu

Kimyasal silah kullanımına karşı Zürih, Luzern ve Cenevre’de alanlara çıkan halk, yetkili kurumları göreve çağırdı.

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda gerillalara yönelik sürdürdüğü kimyasal saldırılarına karşı İsviçre'nin Zürih, Luzern ile Cenevre kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları alanlara çıkarak, uluslararası kurumlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısısında bulundu.

Düzenlenen eylemle başta Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) olmak üzere uluslararası güçlere savaş suçları kapsamında kimyasal silah kullanımının yasaklandığı hatırlatılırken Medya Savunma Alanları‘nda gerillaların sürdürdüğü direniş sahiplenildi.

ZÜRİH

Zürih Kürt Toplum Merkezi (CDK) ile Beritan Kadın Meclisi‘nin çağrısıyla saat 14.00'dae Türk Konsolosluğu önünde bir araya gelen kitle, burada bir miting düzenledi.

Kimyasal ve zehirli gaz kullanımı sonucu şehit düşen gerillar şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde, CDK Zürih Eşbaşkanı Hikmet Aslan konuştu.

Eşbaşkan şunları söyledi:

“Türk devletinin 24 Nisan'dan bu yana Güney Kürdistan'da soykırım saldırılarını sürdürürken ve yine ortaya konulan belge ve dökümanlar ışığında Medya Savunma Alanları'nda gerillalara dönük kimyasal gazların kullanıldığının açığa çıkmasına rağmen OPCW ile uluslararası kurumların yaşanan bu vahşet karşısında tepkisiz kalmaları kabul edilemez.“

CDK Zürih’in diğer Eşbaşkanı Yüksel Doğan da, Kürdistan'ın doğasına, Kürt halkına ve gerillalara yönelen kimyasal ve zehirli gazların kullanımına karşı Türk devletinin katliamcı yüzünü uluslararası platformlarda teşhir etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) adına bir temsilci de söz aldı. Temsilci, Türk devletinin, kuruluşundan bu yana Kürt halkına soykırım saldırılarını her dönem sürdürdüğünü belirterek, şunları ekledi:

“Bugün gerillalara yönelik kimyasal silah kullanımıyla Türk devleti, soykırım saldırılarını farklı bir konseptle sürdürmeye devam ediyor. Tüm demokrasi güçleri ve Kürt halkının dostları bu yaşanan saldırılara karşı Kürt halkıyla dayanışmayı sürdürmelidir. Medya Savunma Alanları'nda hezimete uğryan işgalci Türk devleti savaş suçlarına bir yenisini daha ekleyerek kimyasal silahlarla Kürt halkına ve gerillara karşı soykırımı hedefliyor. Bizler bulunduğumuz her yerde bu insanlık suçlarına karşı gerilla mücadelesini sahiplenmeyi sürdüreceğiz.“

GSoA KURUMUYLA GÖRÜŞME

Eylem ardından Kürdistanlılardan bir heyet, İsviçre'de faaliyet gösteren ve dünyada silahsızlamayı savunan bir kurum olan GSoA ile kimyasal silah kullanımına ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, bir heyetin kimyasal silah kullanılmasının araştırılması için bölgeye gitmesi, saldırıların durdurulması için bir imza kampanyasının başlatılması gibi birçok konuda kararlar alındı.

LUZERN

Kürdistanlıların kimyasal silah kullanımına ilişkin yapılan bir diğer eylem adresi, Luzern kentiydi. 

Vögeligarte alanında, üzerinde „Türk devleti yıllardır Kürt halkına ve Kürdistan'a kimyasal silahlarla saldırıyor“ yazılı pankart taşıyan halk, burada bir miting düzenledi.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde, Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ercan Güneş Kürdistanlılara seslendi.

Tüm dünyanın gözü önünde cereyan eden uluslararası alanda savaş suçu olarak kabul edilen kimyasal silahlarla gerillalara saldırıldığına dikkat çeken Güneş, şöyle devam etti:

'Bugün gerek OPCW, gerek BM gerekse uluslararası kurumlar, insanlık dışı bu saldırılar karşısında susmayı tercih etmektedirler.  Kürdistan'ın doğasına Kürt halkına ve gerillalara yönelen bu saldırılarla bir soykırımın hedeflendiği açıkça ortadadır. Bu kurumlar suskunluklarıyla insanlık suçu kapsamında yer alan bu saldırılarla hedeflenen soykırıma ortak olmaktadırlar. Başta OPCW ve BM olmak üzere uluslararası kurumlar sorumluluklarını bir an önce yerine getirmelidir.'

CENEVRE

Cenevre‘de Kürdistanlılar ile İsviçreli siyasi parti temsilcileri ve demokratik kurumların katılımıyla düzenlenen yürüyüşte, Türk devletinin kimyasal silahlarla Kürdistan'a yönelik saldırıları protesto edildi.

Akşam saat 18.00'de Montblanc postanesi önünde bir araya gelen kitle, buradan sloganlarla yürüyüşe geçti.

Sık sık Türk devletinin saldırılarının insanlık ve savaş suçu olduğuna vurgu yapılan sloganların ardından Plainpalais meydanına ulaşan halk, burada bir miting düzenledi.

İsviçre Ensemble à Gauche Ulusal Parlamento Milletvekili Stefaniw Prezioso ile Cenevre Kanton Milletvekili  Jean Batou, Kürtlerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Türk devletinin kimyasal silahlarla saldırılarının kabul edilemez olduğu dile gelen konuşmalarda, konunun takipçisi olacaklarını belirten vekiller, kimyasal gaz kullanımını gerek ulusal parlementoda gerekse kanton parlamentosunda gündeme getireceklerini söylediler.

Yapılan konuşmaların ardından eylem, enternasyonal dayanışma çağrılarının yapıldığı sloganlarla sonlandırıldı.

YARIN FARKLI KENTLERDE EYLEMLER VAR

Kürdistanlılar yarın da İsviçre'nin birçok merkezinde alanlara çıkarak uluslara kurumlara “Kimyasal silah kullanımına karşı görevini yerine getir' çağrısında bulunacak.

Yapılacak olan eylemlerin yer ve saatleri şöyle:

Solothurn

Yer: Kreuzackerplatz

Saat: 14.00

St Gallen

Yer: Kornhausplatz

Saat:15.00

Basel

Yer: Bahnhof SBB önü

Saat: 15.00