AB: Göçmenler THY-Belavia işbirliğinde getirildi

Belarus üzerinden Avrupa Birliği üyesi ülkelerine dönük gerçekleşen kaçak göçmen akışına ilişkin gizli bir rapor hazırlayan AB Komisyonu hava yolu şirketleri Belavia ile THY’nin işbirliğine dikkat çekildi.

Çoğu Kürdistanlı olan binlerce kaçak göçmenin Polonya-Belarus sınırındaki dramları sürerken, Avrupa Birliği son yılların en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya. AB Komisyonu ise Belarus’a mülteci akışının nasıl gerçekleştiğine dair gizli bir rapor hazırladı. Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Welt’te yayınlanan raporda kaçak göçmen akışında Lukaşenko iktidarıyla Erdoğan rejiminin işbirliğinin önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

Belgeye göre Belarus devletine ait hava yolu şirketi Belavia ile Türk Hava Yolları (THY)’nin işbirliğinde haftada İstanbul’dan Minsk’e 4 ila 7 uçuş düzenlenerek göçmenler taşındı. İstanbul’dan havalanan her uçakta ortalama 180 göçmenin bulunduğu belirtilen raporda son dönemlerde ise Irak ve Suriye vatandaşlarının Fly Dubai şirketinin her gün Minsk’e gerçekleştirdiği uçuşlarla Dubai üzerinden gelmeye başladığı ifade edildi.

UÇAK ŞİRKETLERİNE YAPTIRIMLAR AB’NİN GÜNDEMİNDE

AB Komisyonu’nun raporunda ayrıca göçmenlerin Polonya'dan Almanya'ya getirilmesinde Almanya merkezli insan kaçakçılığı yapan şirketlerin önemli rol oynadığına dikkat çekildi. Rapora göre insan kaçaklığı yapanların ise çoğunluğu Almanya'da yaşayan Türk, İran, Suriye ve Irak vatandaşları.

AB yetkilileri ise mülteci krizine çözüm bulma arayışlarını sürdürüyor. Eleştirilerin hedefinde olan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Washington’da ABD Devlet Başkanı John Biden ile yaptığı görüşmelerin ardından Beluras’a yaptırımların artacağını açıkladı. Pazartesi biraraya gelecek AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ise göçmenleri Beluras’a taşıyan hava yolu şirketlerine dönük hangi yaptırımların alınacağını görüşecek.