Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesinin ikinci aşama açıklaması-YENİLENDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talebiyle 10 Ekim 2023’te başlatılan küresel hamlenin ikinci aşamasına ilişkin açıklama yapıldı.

Almanya’nın Köln kentinde Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa çözüm hamlesinin ikinci aşamasına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Hamlenin ilk aşaması 10 Ekim’de Kürt halkının dostları tarafından 100’ü aşkın kentte düzenlenen basın toplantıları ve farklı etkinliklerle duyurulmuştu.

Bu hamlenin başından bu yana kesintisiz eylemler ve kampanyalar yürütüldü. Yürüyüşlerin yanı sıra 100 bin kart gönderme kampanyası kapsamında her yerden İmralı’ya kartlar gönderildi.

Köln’de aynı hamle kapsamında dev bir yürüyüş yapılırken, aynı taleple cezaevlerinde açlık grevleri ve Adalet Nöbetleri yürütülüyor.

Köln'deki basın toplantısı Amerikalı Dr. Thoreau Redcrow, İskoçyalı Sarah Glynn, Alman politikacı Jörg Detjen ile KCDK-E Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever tarafından yapıldı. 

Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Almanca yapılan basın açıklamasında önümüzdeki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 4 Nisan Abdullah Öcalan’ın doğum günü ve 1 Mayıs’ın da bu hamle merkeze alınarak karşılanacağı belirtildi.

Yüz binlerin katılımıyla yapılacak yürüyüşlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün talep edileceği ve Türk devletinin İmralı’nın kapısını açmaya zorlanacağı vurgulandı.

Basın açıklamasında tecridin kaldırılması, İmralı işkence sisteminin lağvedilmesi, Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde başmüzakereci olarak özgürlüğüne kavuşması ve Kürt halkına yönelik zulme son verilmesi talep edildi.

Hamlenin ikinci aşamasında İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) önünde de eylemler yapılacağı duyuruldu.

Basın açıklamasında özellikle Almanya’ya çağrıda bulunularak, Türk devleti ile işbirliğine son verilmesi istendi.

Basın toplantısında katılanların yaptıkları açıklamalar özetle şöyle:

KCDK-E Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever: “Bugünden itibaren, başta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olmak üzere, 21 Mart Newroz Bayramı, 28 Mart Ulusal Kahramanlık Günümüz, 4 Nisan Başkan Apo’nun doğum günü, yani başta özgür Kürt kadını ve Kürt bireyinin doğum gününü, 1 Mayıs Dünya Emek Bayramı, tamamen bu küresel kampanyayı merkezimize alarak kutlayacağız, anacağız, meydanlarda milyonlarca halkımızla beraber, ‘Başkan Apo’ya Özgürlük, Kürt sorununa siyasi Çözüm’ diye haykıracağız.” 

Amerikalı küresel çatışma analisti Dr. Thoreau Redcrow: "Kampanyanın bundan sonraki bölümünde odak noktalarımızdan biri, Türk devletini uluslararası hukuk ihlallerinden sorumlu tutmak için yasal görevlerini yerine getirmeyi reddeden Avrupa kurumlarını sorumlu tutmak. (15-19 Nisan tarihleri Strasbourg’da CPT önünde yapılacak eylem için çağrıda bulunarak) Burada binlerce kişi CPT'yi görevlerini yerine getirmeye ve Abdullah Öcalan'a işkenceyi durdurmaya zorlamak için sivil itaatsizlik eylemi düzenleyecek."

İskoçya’dan Sarah Glynn: “Dünyanın dört bir yanından benim gibi insanlar Öcalan’ın fikirlerinden ve Rojava’daki pratik uygulamalardan ilham aldı. Eğer daha iyi bir dünya hayal ediyorsak, idealist hayallerimizi gerçeğe dönüştürecek bir yola ihtiyacımız var. Öcalan bu yolu açmamıza yardımcı olabilecek bir felsefe ortaya koydu. Biz de bu hayalleri gerçeğe dönüştürmek için onunla birlikte çalışmak istiyoruz."

Alman politikacı Jörg Detjen: “Öcalan 26 yıldır cezaevinde, akrabası ve aileleriyle 36 aydır görüşemiyor. Almanya Türkiye ile sıcak ilişkilerini sonlandırmalı.”