AFP, Strasbourg’da 12 yılık Özgürlük Nöbeti’ni yazdı

Fransız haber ajansı AFP, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’daki Avrupa Konseyi önünde 12 yıldır devam eden Özgürlük Nöbeti’ni yazdı.

AFP, 15 Şubat komplosunun yıldönümünde Abdullah Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ne ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Hava nasıl olursa olsun, koşullar ne olursa olsun oradalar: Kürt toplumu üyeleri 12 yıldır Avrupa Konseyi'nin önünde nöbet tutarak Türkiye'de tutuklu bulunan tarihi liderleri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor.”

Fransız haber ajansına konuşan Almanya'nın Hannover kentinden gelen 34 yaşındaki Brusk Weran, "Bu nöbete katılmak bizim için bir onur" diyor.

Brusk Weran, "Koşullar her gün kolay değil ama bu uğurda bizden daha zor koşullarda mücadele eden arkadaşlarımızı da unutmamalıyız” diye ekliyor.

Haberde 2012'den beri her hafta üç ila beş aktivistin sırayla bu nöbeti sürdürdüğü hatırlatılıyor.

Strasbourg'daki Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyesi Hélène Erin, "Avrupa'nın her yerinden, İngiltere'den, İsviçre'den ve İtalya'dan insanlar geliyor" diyor.

Nöbet yeri rastgele seçilmediği belirtilen haberde, nöbetin Avrupa Konseyi ve onun düzenli olarak gözaltı yerlerini ziyaret eden İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) karşısında kurulduğuna işaret ediliyor.

Avrupa Konseyi'nin yargı kolu olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2014 yılında Türkiye'yi kınadığı, özellikle müebbet hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu ve Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin "insanlık dışı muamele" teşkil ettiğini tespit ettiği belirtildi.

Haberde, “CPT, en son 2022 yılında olmak üzere, cezaevini birkaç kez ziyaret etti, ancak raporu kamuoyuna açıklanmadı. Daha genel olarak, 2016'dan bu yana Türkiye ile ilgili altı rapordan dördü, alışılagelmiş uygulamanın aksine, yayınlanmadı” denildi.

AFP'ye konuşan bir sözcü, "CPT ancak ilgili ülkenin yetkilileri izin verdikten sonra raporları yayınlayabiliyor, ki bu raporlar için henüz böyle bir durum söz konusu değil" dedi.

HDP’nin Avrupa Konseyi'ndeki temsilcisi Fayik Yağızay, "CPT'nin raporları çok sayıda ihlalden bahsediyor ve Türkiye'yi değişiklik yapmaya çağırıyor" diye belirtti.

Yağızay, "Ne yazık ki başta Bakanlar Komitesi olmak üzere Avrupa Konseyi'nin diğer organları bu yönde harekete geçmedi ve Türkiye'ye hiçbir yaptırım uygulanmadı" tepkisinde bulundu.

Haberde, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması talebini yinelemek ve uluslararası toplumu "Kürt sorununa siyasi bir çözüm" için çalışmaya teşvik etmek amacıyla, Cumartesi günü Köln'de yapılacak büyük bir Avrupa gösterisinden önce Perşembe günü Strasbourg'da bir konferans düzenleneceği belirtildi.