Almanya'da tutuklanan Kadri Saka’nın açlık grevi 33. gününde

Kürt Siyasetçi Kadri Saka, 13 Ocak’ta tutuklanmasından bu yana açlık grevinde. 58 yaşındaki Saka, Alman devletinin Kürtleri kriminalize etmesini protesto ediyor.

Kürt Siyasetçi Kadri Saka, 13 Ocak’ta tutuklanmasından bu yana açlık grevinde. 13 Ocak'ta Bremen-Huckelriede'deki evinde gözaltına alındı ve aynı zamanda Biratî e.V. adlı Kürt derneğinde de arama yapıldı. Aynı gün, Hansa Yüksek Bölge Mahkemesi'nin tutuklama kararı vermesinin ardından Saka, Hamburg-Holstenglacis tutuklu cezaevine götürüldü ve burada süresiz açlık grevine başladı.

 AZADÎ e.V. hukuki yardım fonuna göre, 58 yaşındaki 8 çocuk babası Saka, hâlâ açlık grevinde.

 DEMOKRATİK ETKİNLİKLER TUTUKLAMA GEREKÇESİ

Hamburg Başsavcılığı Kadri Saka'yı 2018 sonundan Temmuz 2021'e kadar Bremen ve çevresinde PKK üyesi olarak çalışmakla ve o dönemde bölgeden sorumlu kişiye destek vermekle suçluyor.

Kürt siyasetçiye dair suçlamalar demokratik faaliyetlerden ibaret. Eylem-etkinlikler düzenlemek, dergi ve bilet satmak suçlamalar arasında.
Alman yargısı, Kürt toplumunun demokratik örgütlenmesini, Alman Ceza Yasasının 129 A/B bentleri uyarınca yurt dışında bir terör örgütüne üyelik veya destek olarak sınıflandırıyor.

Kürt siyasetçinin avukatı, tutuklama kararının kaldırılmasını ya da teminat karşılığında askıya alınmasını talep etti. Ancak Yüksek Bölge Mahkemesi, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

 Azadî e.V., Kadri Saka’nın tutuklanmasına ilişkin şöyle diyor: "Federal Adalet Bakanlığı'nın (BMJV) Kadri S.'yi kovuşturmak için verdiği bireysel izin 27 Eylül 2021 tarihlidir. Yüksek Bölge Mahkemesi, BMJV'nin 6 Eylül 2011 tarihli genel izninin sadece PKK'nin kadro düzeyi için geçerli olması ve bu hiyerarşik düzeye işini devretmemiş olması nedeniyle hakkında Alman Ceza Yasası 129a/b uyarınca soruşturma başlatılmayacağını varsaydığını ima etmektedir."

11 KÜRT SİYASİ TUTSAK VAR

Kadri Saka, 1966 yılında Şirnex iline bağlı Hespist'te doğdu ve 1991 yılından beri Türk devletinin siyasi baskısı nedeniyle Almanya'da yaşıyor. Bremen'deki Kürt toplumu içinde tanınmış bir aktivist olan Saka, geçmişte birçok kez tutuklandı ve evi birçok kez arandı. Kadri Saka da dahil olmak üzere, şu anda Almanya'da Ceza Yasası 129a/b uyarınca yargılama öncesi veya cezai olarak tutuklu bulunan 11 Kürt siyasi tutsak bulunuyor.