Almanya'nın başkenti Berlin'e 2 Şubat 2021 günü gelen Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile uzun bir görüşme gerçekleştirmişti. Hewlêr ve Bağdat’tan sonra Akar’ın Berlin’i tercih ederken, muhalefetin sert sözlerle eleştirdiği görüşmenin öncesinde ve sonrasında her iki bakanın samimi pozlar vermesi dikkat çekmişti.
Sol Parti ise son birkaç haftadır Federal Meclis’e verdiği soru önerilerinde görüşmenin içeriğinin açıklanmasını istiyor. Geçtiğimiz hafta Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko’nun soru önergesine yanıt veren Savunma Bakanlığı sadece “Suriye ve Irak'taki durum görüşmenin konuları arasındaydı” demekle yetindi. Bunun üzerine Sol Parti grubunun bir başka parlamenteri Gökay Akbulut ise bu yanıtın yeterli olmadığını belirterek, görüşmenin detaylarıyla açıklanmasını bir kez daha talep etmişti.
GARÊ SORUSUNA TÜRKİYE’NİN TEZLERİYLE YANIT
Özellikle Garê saldırısına ilişkin Angela Merkel’in başkanlığındaki federal hükümetin görüşlerinin sorulduğu yeni öneriye bu kez Dışişleri Bakanlığı yanıt verdi. Ajansımızın elinde bulunan yanıtta bakanlık, Türkiye’nin daha önce Irak’ın sınırları içindeki bölgelere yönelik yaptığı askeri harekatları Birleşmiş Milletler’in “Meşru müdafaa hakkı” öngören 51. Maddesi’ni öne sürerek gerçekleştirdiğini hatırlattı. Garê işgal saldırısını da Türkiye’nin öne sürdüğü tezlerle ele alan Dışişleri Bakanlığı devamla şu yanıtı verdi:
“Türk Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre Garê’de PKK’nin kamplarına yönelik bir askeri operasyon gerçekleşti. PKK de Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Federal Hükümet, Irak hükümetinin ‘Türkiye toprağa bütünlüğümüze saygı göstersin’ açıklamalarını anlayışla karşıladığını belirtmişti. Türkiye’nin son askeri operasyonla uluslararası hukuku çiğnediğine dair Federal Hükümet’in elinde yeterli bilgi yok.”
‘AKAR GÖRÜŞMESİNİN İÇERİĞİNİ AÇIKLAMAYIZ’
Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan rejiminin “savaş bakanı” olarak görülen Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Berlin’de Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile yaptığı görüşmenin içeriğini ise “devlet sırrı” diyerek açıklamadı. Merkel hükümeti adına Dışişleri Bakanlığı'nca verilen yanıtı eleştiren Sol Partili parlamenter Gökay Akbulut “Şayet görüşmede Garê saldırısı görüşülmemiş olsaydı, bu açıklanırdı. Ancak ısrarla içeriğin açıklanmaması hükümetin bir şeyler gizlediğinin en açık gösterisidir” dedi.
Soru önergesinin muhatabının Savunma Bakanlığı’yken, yanıtın Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmesinin de hükümetin Akar ile görüşme ve Garê saldırısına dair bildiklerini gizleme çabası olarak yorumlayan Akbulut, devamla şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu görüşmeyi Dışişleri Bakanı yerine Savunma Bakanı’nın yapması da planlı. Tecrübesiz Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer’ı NATO üyeliği ve silah ticareti konuları üzerinden açıkça uluslar hukukuna aykırı olan Garê saldırısına göz yummaları istendi.”
‘GARÊ AÇIKLAMASI UTANÇ VERİCİ’
Daha önce Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırıları “Uluslararası hukuku ihlal” anlamına geldiği yönündeki raporunu hatırlatan Akbulut bu konuda ise şu tepkiyi gösterdi:
“Şimdi söz konusu raporun hükümet tarafından bilinmesine rağmen yine Irak’ın toprak bütünlüğü hiçe sayarak gerçekleşen son saldırı için ‘uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair elimizde yeterince bilgi yok’ deniliyor. Bu rapor, Türkiye’nin Irak’ın sınırları içinde bulunan Güney Kürdistan topraklarına yönelik bütün saldırıları kapsıyor ve Garê de bunun içindedir. Ancak buna rağmen hükümetin uluslararası hukuk ihlalini görmezden gelmesi tek kelimeyle utanç verici bir durumdur.”