Almanya kentlerinde Ekim Şehitleri anıldı-YENİLENDİ

Ekim Şehitleri’nin yok etme konseptine karşı mücadelenin simgeleri olduğu belirtilen anmalarda, bugün de aynı şekilde Mamreşo, Zendura başta olmak üzere Medya Savunma Alanları’nda direnen gerillalar selamlandı.

25 Ekim 1992 tarihinde Xakurkê’nin Lêlîkan tepesinde şehadete ulaşan Bêrîtan (Gülnaz Karataş) ve Ekim ayı içinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları, Almanya’nın Köln, Mönchengladbach, Aachen, Kiel ile Bielefeld kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

KÖLN

Kürdistan Kadın Hareketi'nin Ekim ayı içinde yaşamını yitiren öncüleri için Almanya'nın Köln kentinde bir anma etkinliği yapıldı. Etkinlik, Mala Kurda'nın binasında gerçekleşti.

Öğleden sonra saat 14.00'da başlayan ve 16.00'da sona eren etkinliğin yapıldığı salona, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren kadın ordusu komutanlarından Şîlan Goyî'nin büyük boy bir fotoğrafı asıldı.

Etkinliğin yapıldığı salonun bir köşesine şehitlerin fotoğrafları asıldı. Bu köşe çiçeklerle süslendi ve mumlar yakıldı.

TJK-E'nin öncülüğünde yapılan ve Viyan Kadın Meclisi'nin organizesiyle gerçekleşen anma etkinliğine Köln, Düren ve Bonn kentlerinden Kürdistanlılar katıldı.

Anmada Ekim ayı şehitleri için özel olarak hazırlanan bir sinevizyon gösterildi. Bu sinevizyonda Andrea Wolf, Helîn Çerkes, Mihriban Saran (Azîme), Çiçek Botan, Gülnaz Karataş (Berîtan), Nursen İnce (Sarya), Güler Otaç, Selamet Menteş, Gurbetelli Ersöz, Meryem Hazar Çolak, Selma Doğan (Zinarîn), Arîn Mîrxan, Rozerîn Pîran, Rojîn Da gibi Ekim ayı içinde şehit düşen Kürdistanlı devrimci öncülerin hayatları anlatıldı.

Anmada şehitler üzerine yazılan şiirler okundu. Şiirlerin içindeki "Ne xwîn diqede / Ne jî hêviyên me" ve "Her roj bi hestek nû / Her roj bi hêrsek nû" gibi dizeler dikkat çekti ve duygusal anlar yaşattı.

Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcisi Şengê Kahraman da anmada bir konuşma yaptı. "Berîtan günlerce savaşarak direndi. Bu direnişi ihanetin ve düşmanın iradesini kırdı" diyen Şengê Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Kürtler dünya devrim tarihinin önemli bir halkası olduk. Bu halkayı yaratan şehitlerimizdir. Bizler şehit aileleri olarak direnişimizi sürdüreceğiz. Tarihimizi unutmamalı, değerlerimize sahip çıkmalıyız."

Şengê Kahraman, dağlarda ve zindanlardan direnen tüm Kürdistanlı devrimcileri selamladığını ifade etti ve sözlerini "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo", "Bijî Kurd û Kurdistan" ve "Bijî gerilayê serê çiyan" sloganlarıyla tamamladı.

Ozan Comerd de anmada bir konuşma yaptı ve "Wey Lawiko" ve "Ez Şehîd im Pakrewan im" isimli eserleri okudu.

Anmada TJK-E adına Medya Botan bir konuşma yaptı. "Bêrîtan ve Şîlan Goyî arkadaşların şahsında şehitlerin anıları önünde saygıyla eğiliyorum" diyen Medya Botan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Berîtan, Azime, Helin, Andrea Wolf, Şîlan Goyî... Her biri kadın hareketi için yeni bir dönemin öncüsüdür. Örneğin Beritan arkadaş ‘92’deki yok etme konseptine karşı mücadelenin simgesidir.

Kürdistan'da biz maneviyatımıza bağlıyız. Sembollerimizi unutmuyoruz. Onlar bizim çizgimizdir. Onların çizgileriyle yürüyoruz.

Eğer kadın hareketi bugün bu kadar gelişmişse, bunun temeli şehitlere olan bağlılıktır. Onların bize bıraktığı direniş mirasıdır.

Nisan ayından bu yana Türk ordusu bütün tekniği ve askeri gücü ile saldırıyor. Ama gerilla direniyor. Düşmanı boşa çıkarıyor. Başka hangi güç olsa şimdiye kadar teslim olurdu. Mam Reşo, Zendura, Zap ve diğer alanlarda gösterilen direnişi selamlıyoruz."

MÖNCHENGLADBACH

Mönchengladbach kentinde de Ekim Şehitleri anıldı.

Welatê Roj derneğinde saat 13.00’da yapılan anmada, Ekim Şehitleri üzerine hazırlanan sinevizyon gösterildi.

Anmada aynı zamanda 22 Ekim 2016’da Dersim’de şehit düşen Leheng Dersim ve yoldaşları da anıldı.

Kürt Kadın Hareketi adına Nûda Amed ve şehit Leheng Dersim'in ablası Eylem Dersim birer konuşma yaptı. Mücadeleyi sahiplenme, büyütme ve dönem görevlerine sahip çıkmanen önemi vurgulandı.

Anmada siyasetçi Lezgin Botan da son siyasi süreç değerlendirmesi yaparak faşist bloğun yıkılmakta olduğunu belirtti.

AACHEN
Anma etkinliklerinin yapıldığı Almanya’nın bir diğer kenti ise Aachen’dı.

Deniz Fırat Kadın Komitesi öncülüğünde Aachen DKTM lokalinde yapılan anma, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Şehitlerin Kürt halkı için anlamı üzerine yapılan konuşmalardan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anma, ‘Şehîd namirin’ sloganıyla sona erdi.

KIEL

Kiel Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Jiyana Jin öncülüğünde düzenlenen anma, Bêrîtan ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.
Etkinlikte Jiyana Jin ve Kürt Toplum Merkezi adına söz alan konuşmacılar, şehit Bêrîtan ve diğer Ekim şehitleri şahsında Kürdistan'ın dört yanındaki kazanımların şehitlerin cesaret ve fedakarlığı sayesinde elde edildiğine dikkat çekti.
Ardından Bêrîtan ve Ekim ayı şehitlerinin yaşam ve savaşımlarını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
Etkinlik, “Şehîd namirin”," Jin jiyan azadî" ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının atılmasıyla son buldu.

BİELEFELD

Almanya‘nın Bielefeld şehrinde de anma etkinliği vardı.

Katılımcılar, saat 13.00'te, Bielefeld Kürdistan Merkezi'nde Kadın Komitesi tarafından karşılandı.

Anma etkinliği, Kürdistan şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Karşılamanın ardından Şehit Aileleri Komisyonu temsilcisi bir konuşma yaptı.

Temsilci, konuşmasında Kürdistan'daki şehitlerin hayatlarını ayrıntılı bir şekilde anlattı ve hayatlarını özgürlük mücadelesine adama motivasyonunu vurguladı. Ardından Kürdistan'daki mevcut durumu ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın İmralı sistemindeki durumunu özetledi.

Daha sonra bir sinevizyonla ekim ayında şehit düşen kadın şehitler hatırlatıldı.

Katılımcılar, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Şehîd namirin” sloganlarıyla etkinliklerini sonlandırdı.