Avrupa'da 15 Şubat ve Efrîn protestoları sürüyor

Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik uluslararası komplo ve Türk devletinin Efrîn'e saldırıları Avrupa'nın birçok merkezinde protesto edildi. Eylemlerde, 15 Şubat komplosunun Öcalan'ın İmralı'da yürüttüğü büyük mücadele sonucu amacına ulaşamadığı belirtildi.

Almanya'nın Duisburg kentinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat uluslararası komployu protesto etmek ve Efrîn’deki direnişine destek amacıyla Duisburg DKTM ve Efrîn'i Sahiplenme Platformunun çağrısıyla bir miting düzenlendi. Uzun yürüyüşün Duisburg polisi tarafında "Güvenlik" bahanesiyle yasaklanmasının ardında Duisburg Banhof'da miting düzenlendi. YPG/YPJ, bayrakları ve Öcalan posterlerini taşıyan eylemciler, sık sık “Selam, selam İmralı'ya bin selam”, “Efrîn Erdoğan'a mezar olacak”, “Kanlı ellerinizi Efrîn'den çekin”, “Biji berxwedane Efrîne” ve “Türk ordusu Rojava'dan defol” sloganları attı. Eylemde DDKTM adına Zozan Torhildan, CİK adına Mele Saleh, Avrupa Kürt kadın Hareketi adına birer konuşma yapıldı. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı mitingde, farklı dillerde bildiriler dağıtıldı.

HAMBURG

Hamburg’da 15 Şubat uluslararası komplo yıl dönümü vesilesiyle, "Öcalan’a özgürlük, Efrîn’e barış" sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi. Yoğun kar yağışı altında gerçekleştirilen yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 19 yıldır esaret altında olmasına rağmen hala Ortadoğu siyasetini belirleyen bir lider olduğu ifade edildi. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırısının Öcalan’ın ortaya koyduğu yaşam projesine yönelik bir saldırının olduğu belirtildi. Konuşmalarda, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türk Başbakanı Binali Yıldırım’ı kırmızı halıyla karşılamasının utanç verici olduğu ifade edildi. Tutuklu Kürt siyasetçi Zeki Eroğlu şahsında tüm tutsaklara selam gönderilen eylemde, Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutuklulara özgürlük istendi.

NÜRNBERG

Türk devletinin Efrîn'e yönelik başlattığı işgal saldırılarının ardından her gün eylem yapan Nürnberg'de yaşayan Kürdistanlılar bir miting düzenledi. Nürnberg Barış Platformu öncülüğünde gerçekleşen mitinge Kürdistanlıların yanı sıra Alman dost gruplar da katıldı. Türk devletinin sivil katliamlarına ilişkin dövizlerin taşındığı eylemde, Efrîn'deki savaşan ilişkin yüzlerce bildiri dağıtıldı. Mitingde yapılan konuşmada, 15 Şubat komplosunun Kürt Halk Önderi Öcalan'ın İmralı’da yürüttüğü büyük mücadele sonucu amacına ulaşamadığı belirtildi. Alman devletinin Kürt halkına yönelik baskıcı ve yasakçı politikalarına da tepki gösterilen eylem, "Yaşasın uluslararası dayanışma", "Alman panzerleri Efrîn'de defol", "Gabriel sunuyor Erdoğan vuruyor" ve "Biji Serok Apo" sloganları sloganları eşliğinde sona erdi.

BONN

Almanya'nın Bonn kentinin en işlek caddelerinden Oxford Strasse'deki Büyük Şehir binasının ön cephesine Kürt Halk Önderi Öcalan'ın büyük ebatlı iki portresinin arasına "Free Öcalan" yazılı afişler asıldı.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde bugün 15 Şubat komplosunu protesto etmek için Kürdistanlılar Köln ana tren istasyonu önünde bir araya geldi. Eylemin henüz ilk dakikasında kitlenin etrafını saran polisler, yasak olduğu gerekçesiyle eylemi engelledi. Kitlenin tepki göstermesi üzerine eylemcileri tutuklama ile tehdit eden polisler, kimlik kontrolünün ardından yurttaşların alandan ayrılmasına izin verdi. Polise tepki gösteren Kürdistanlılar, Türk devletinin Efrîn'de sivilleri katlettiğini ve Alman hükümetinin de silah satarak bu katliama ortak olduğunu söyledi.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde Kürdistanlılar ve dostları Êdî Bese Platformu'nun organize ettiği bir yürüyüş ile 15 Şubat komplosunu protesto etti. Saat 17.00'da Abendakademi'de toplanan kitle yürüyüşe geçti. Enternasyonal tiyatro önünde sonlanan yürüyüşün ardından miting düzenlendi. Miting boyunca kitleye baskı uygulayan polisler 10 genci gözaltına aldı. Gençler kimlik kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Polisin cihaz arabasına izin vermemesi üzerine kitle, megafonla slogan attı. Yağmur ve soğuk havaya rağmen geç saatlere kadar süren eylem "Bijî Berxwedana Efrînê" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

FREİBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde Alman sol örgütleri öncülüğünde, Efrîn'e yönelik işgal saldırısı protesto edildi. Leopard 2 tanklarının navigasyon sistemini üreten fabrika önünde yapılan eyleme, Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Nuda Kadın Meclisi üyelerinin de aralarında bulunduğu iki yüze yakın kişi katıldı.

HİLDESHEİM

Almanya’nın Hildesheim bölgesinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, uluslararası 15 Şubat komplosunu kadınlar öncülüğünde protesto etti. Hildesheim tren garı önünde gerçekleşen eylemde, bir grup genç kısa bir tiyatro oyunu sergiledi. Oyunun ardından açıklama yapan gençler, "Eğer Önder Apo olmasaydı, biz bugüne kadar köle gibi yaşardık. Kürt halkının mücadelesi artık kölelik yıllarının geride kaldığını gösterdi" dedi. DKTM Hildesheim Eşbaşkanı Hayat Donma da yaptığı konuşmada, Alman devletinin yasaklarını eleştirdi. Donma, "15 Şubat uluslararası komplo boşa çıkarıldı. Kürtleri alternatifsiz bırakmak istediler. Almanya işgalci Türk devletin oyunlarına geldi. Almanya federal devleti bir an önce bu tehlikeden vazgeçmeli" dedi. Berçem Cîlo Kadın Meclisi üyesi Hekîma Yousef ise, Efrîn halkın direnişini selamladı. Eylemin sonunda Alman polisinin yasak uyarılarına tepki gösteren gençler Öcalan posterleri açıp, "Bijî Serok Apo" sloganı attı.

KOPENHAG

Danimarka'da 15 Şubat uluslararası komplonun yıl dönümünde Kürt Halk Önder Öcalan'a uygulanan ağır tecrit ve Efrîn saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Kopenhag'da nöbet çadırı açıldı. Çadırda Danimarka halkına ve caddeden geçen turistlere Öcalan'ın durumunu ve Efrîne'e yönelik Türk devletinin başlattığı işgal girişimini anlatan basın bildirileri dağıtılıp okundu. Eylem boyunca, "Her yer Efrîn, her yer direniş" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

MARTİGUES

Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlılar, Martigues kentinde "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" ve "Efrîn işgaline son" şiarıyla 3 gün sürecek uzun yürüyüşün startını verdi. Sabah saatlerinde Martigues Belediyesi önünde toplanan Kürdistanlıları Komünist Parti bölge Milletvekili Pierre Dharreville karşıladı. Kürtleri Martigues'te görmekten mutlu olduğunu dile getiren Dharreville, "Efrîn'e yönelik saldırı ve bu saldırılar karşısında Fransa'nın sessiz kalması kabul edilemez. Bunu Fransa parlamentosunda gündeme getireceğiz" dedi. Martigues Belediye Başkanı Gaby Charroux ise dayanışma mesajı gönderdi. Yürüyüşe ilişkin açıklama yapan Kemal Güller, "15 Şubat Kürtler için kara bir gündür. Kürtlerin Kerbelasıdır. Onurlarına saplanmış bir hançerdir" diye konuştu. Güller, yaşanan bu adaletsizlik karşısında sessiz kalmamak için uzun yürüyüş başlattıklarını ifade etti. Öcalan'ın posterleri ve YPJ/YPG bayraklarıyla yürüyüşe geçen kitle Marignane'da "Bijî Serok Apo" sloganıyla karşılandı. Kürdistanlılar bu geceyi Marignane'da geçirecek. Yarın ise Marsilya'ya (St Antoine) kadar yürüyecek olan eylemciler akşam saatlerinde yapılacak olan halk paneline katılacak.

VİYANA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yapılan yürüyüşe katılmak için Opera meydanında toplanan Kürdistanlılar Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarının bulunduğu Heldenplaz'a doğru yürüyüşe geçti. "Bijî Serok Apo", "Yaşasın Efrîn, yaşasın YPG" ve "Türk ordusu Efrîn'den defol" sloganlarının atıldığı yürüyüşte, Öcalan'ın posterleri ve Efrîn'de katledilen sivillerin fotoğrafları taşındı. Yürüyüşün ardından gerçekleşen mitingde PYD Viyana temsilcilerinden Dr. Sabri Haseki tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamasına, "Selam olsun Dünya'nın en ağır tecridi olan İmralı tecridine karşı direnen Önder Apo'ya" sözleriyle başlayan Hesekê, komplocu güçlerin Kürt halkının direnişi karşısında yenilgiye mahkum olduklarını belirtti. Öcalan'ın İmralı'da tecrit altında Kürt halkına yol gösterdiğini ve bu mücadele sonucu Rojava Devriminin gerçekleştiğini vurgulayan Hesekê, Efrine yönelik işgal saldırılarının da komplonun devamı olduğunu söyledi.

GÖTEBORG

Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat komplosu İsveç'in Göteborg ilinde il merkezinde düzenlenen meşaleli bir eylemle protesto edildi.

“19. yıldönümünde Öcalan'a yönelik komployu kınıyoruz” pankartı ve Kürt Halk Önderi Öcalan'ın resminin bulunduğu flamaların taşındığı gösteride “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan nabe”, “Öcalan'a özgürlük, Kürt halkına statü”, “Türk ordusu Efrîn'den defol”, “Kanlı ellerinizi Efrîn'den çekin” sloganları atıldı.

Eylemde Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin komplo ve Efrîn'deki saldırıları teşhir eden ve kınayan bildirisi okundu.