Avrupa’da Ekim Şehitleri anması: Miraslarına sahip çıkacağız-YENİLENDİ

Şehit aileleri, gerillanın bugünkü destansı direnişin bütün Kürtler için bir manifesto oldu-ğunu, Bêrîtan’ın ise bu manifestonun sembolü olduğunu vurguladı ve şehitlerin mücade-lelerini zafere taşıma sözü verdi.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında Ekim ayında şehit düşenler, Fransa’nın başkenti Paris ile Marsilya ve Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de anıldı.

PARİS

Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde farklı yıllarda ekim ayında şehit düşen gerillalar, Fransa’nın Paris kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DTKM)  Şehit aileler komitesi ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde yapılan etkinlik ile anıldı.

“Ekim direnişe çağrıdır” sloganıyla yapılan anmada, ekim ayı şehitlerinin fotoğrafları ile birlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ve PKK bayrakları asıldı.

Ekim ayı şehitleri şahsında Kürdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına Nûpel Munzur, Şehit Aileleri Komitesi adına Dayika Teli ile CDK-F adına konuşmalar yapıldı.

İlk konuşmayı Şehit Aileleri Komitesi adına Dayika Teli yaptı.

Şehit Bêrîtan’ın Kürdistan’da yarattığı direniş çizgisinin bugün bütün görkemiyle sürdüğünü belirten Dayika Teli, “Nerede olursak olalım bu direnişi büyütmek ve zaferle taçlandırmak gerekiyor. 1994’te Avrupa’ya geldiğimde burada, bu mücadele bu kadar büyük değildi. Şehitlerimize ve önderliğimize olan bağlılık ile bugün dünyanın her yerinde büyük bir Kürdistan mücadelesi veriliyor. İçerdeki bütün işbirlikçi ve ajanlara rağmen bütün saldırılar karşısında şehit Bêrîtan ve diğer Ekim Ayı Şehitlerinin yarattığı direniş çizgisinden taviz vermemek ve anılarına bağlı kalmak gerekiyor. Gün el ele, kol kola özgürlük zamanıdır. Bijî Serok Apo, Bijî berxwedana gerîla” dedi.

Dayika Teli’den sonra söz alan diğer şehit aileleri ise, gerillanın yarattığı bu destansı direnişin bütün Kürtler için bir manifesto olduğunu, Bêrîtan’ın ise bu manifestonun sembolü olduğunu dile getirdiler. Aileler bütün ihanetler karşısında şehit Bêrîtan çizgisinin önemine vurgu yaparak, “İhanet varsa direniş de var. Ajanlık varsa Bêrîtan olmak da vardır” sözlerini dile getirdiler.

Şehit ailelerinden sonra Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına Nûpel Munzur bir konuşma yaptı.

25 Ekim 1992 tarihinde şehit düşen Bêrîtan'ı (Gülnaz Karataş) anarak konuşmasına başlayan Munzur, “Şehitlerimizin bize bıraktığı bu onurlu mirasa sahip çıkarak onlara yakışır bir biçimde mücadelelerini zafere taşıyacağız” dedi.

Munzur devamında şunları söyledi: “Bêrîtan yoldaş bilindik üzere önderlik tarzında, önderlik kitapları ile bütünleşmiş, duruşu ile öncülük misyonu örnek alınan bir arkadaştı" diye ifade etti. Bêrîtan bugün Kürt Özgürlük Mücadelesinin ve yanı sıra dünya kadın mücadelesinin öncüsü olmuştur. Bêrîtan yoldaş ve Ekim ayı şehitler ile birlikte tüm Kürdistan Devrim şehitlerimize olan sözümüzün gereği onların anılarını ve mücadelelerini sahipleneceğiz.”

Munzur, “Bugün Avaşîn, Zap, Metîna ve Garê’de işgalci Türk ordusu karşısında tarihi bir direniş sergileyen ve Türk ordusunu bozguna uğratan gerilla, bu direniş ve moral ruhunu Bêrîtan’dan alıyor. Bêrîtan’ın ilk savaşı kadının varlığını, savaşabileceğini, toplumsal alanlarda var olabileceğini düşünemeyenlere karşı oldu. Heval Bêrîtan, ihanetle, erkek aklıyla, devlet saldırıları ve işgale karşı durmanın ne olduğunu başta bize, genelde ise dünya halklarına gösterdi. 29 yıl önce Heval Bêrîtan şahsında gördüğümüz KDP ihaneti ise 29 yıl önce olduğu gibi hala sürüyor. Ekim ayı Kürdistan tarihi için her açısıyla önemlidir. Komplo ile karanlığa mahkum edilmek istenen  Kürt halkı, gerillanın komployu boşa çıkarmasıyla yeni bir tarih yazmıştır. Bütün Ekim Ayı Şehitleri’ni saygıyla anıyor, anılarına bağlılık sözünü yeniliyoruz” diye konuştu.

"Şehîd namirin" sloganının atıldığı anma, Ekim ayı şehitlerine ilişkin sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisi ile sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Ekim Şehitleri için anma etkinliği gerçekleştirildi.

Saat 13.00’da DKTM lokalinde yapılan anmada çok sayıda katılım ve ilgi gösterildi.

Arîn Mîrkan Kadın Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen anmanın yapıldığı salonda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ve ekim ayında şehit düşen öncü kadroların fotoğraflarının yer aldığı bir şehit köşesi hazırlandı.

Anma Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı

Kürt Kadın Hareketi adına Evîn Botan bir konuşma yaparak, Bêrîtan şahsında tüm şehitleri andı.

Evîn Botan’ın siyasi değerlendirme içeren konuşmasından sonra sinevizyon izletildi.

Ardından TEV-ÇAND Marsilya üyelerinden olan Koma Çar Sînor sahne aldı.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux kentinde bulunan Kürt Halk Merkezi’nde TCŞ (Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinên Ciwan ên Tekoşer ) aktivistleri öncülüğünde Ekim ayı şehitleri anma etkinliği gerçekleştirildi. Anmanın yapıldığı salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve şehit gerillaların portreleri yer aldı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anma, daha sonra TCŞ ve TekoJIN aktivistlerinin okuduğu bir bildiriyle devam etti.

Ardından Ekim ayında hayatını kaybeden gerillaların hayatlarını anlatan bir sinevizyon izlendi.

Anma, “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok APO” sloganları ile son buldu.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde Ekim Şehitleri için anma etkinliği gerçekleştirildi.
Saat 14.00’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) lokalinde yapılan anmayı Delal Amed Kadın Kömünü organize etti.

Anma, Kürdistan devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Konuşmalarda, “Bir toplum, şehitlerinin amacını yerine getirmediği sürece sorunlu bir toplumdur. Şehitlere bağlılık, amaçlarını yerine getirmektir. Şehitlerimize bağlılığımız, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayıp sağlamadığımızla ölçülür. Bir kez daha şehitlerimizi saygıyla anıyoruz” vurgusu yapıldı.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Şehit Bêrîtan’ın (Gülnaz Karataş) 29’uncu şehadet yıl dönümü dolayısıyla, aynı zamanda ekim ayında şehit düşen gerillalar anısında anma etkinliği düzenlendi.
Kadın inisiyatifi tarafından DKTM’de yapılan anma salonuna YJA Star Komutanı Şîlan Goyî ile Şehit Aileleri Komitesi Sorumlusu Yasîn Bulut’un fotoğrafları asıldı.

Şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından şehitlerin mücadelesinin konu edildiği konuşmalar yapıldı.

Daha sonra Şehit Berîtan’ın mücadelesini konu edinen belgesel izletildi.