Dersim Soykırımı Berlin'de protesto edildi: UNUTTURMAYACAĞIZ!

Berlin’de Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmelerinin yıl dönümünde Türk Büyükelçiliğine siyah çelenk bırakıldı.

Avrupa Demokratik Güç Birliği-Berlin’in (ADGB-Berlin) “Hatırlıyoruz… Anıyoruz… Unutmuyoruz…” çağrısıyla Seyit Rıza ve arkadaşlarının 15 Kasım 1937’de  idam edilmelerinin 84’üncü yıl dönümünde Türk Büyükelçiliği’ne siyah çelenk bırakıldı.

Dersim direnişinin önderlerinden Seyit Rıza, oğlu ve 5 Dersim aşiret liderinin 84 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmelerini TC’nin Berlin Büyükelçiliği önünde protesto etmek istediklerini belirten ADGB-Berlin aktivistleri Seyit Rıza, Alişer ve Zarife ile Sakine Cansız’ın posterinin olduğu pankartı taşıdı. Seyit Rıza, arkadaşları ve Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan eylemde konuşmalar yapıldı. İdamların, Dersim soykırımının, Dersimlilerin beyinlerine ve yüreklerine korku salmanın sembolü olarak gerçekleştirilmek istendiği, Seyit Rıza, oğlu ve 5 aşiret liderini ve on binlerce Dersimliyi katlederek Türk devletinin fiziki soykırım gerçekleştirdiği vurgulandı.

ADGB adına konuşan Nav-Berlin meclis üyesi Mazlum Karagöz, Türk devletinin geçmişte uyguladığı politikanın bugün benzer şekilde sürdürüldüğünü söylerken, “Maalesef Türk devletinin hep inkarcı, reddedici bir karakteri vardır. Biz Kürtler ve Kürtlerin dostları olarak yıllardır bunları alanlarda söylüyoruz, haykırıyoruz. Burada olmamızın temel nedenlerinden biri de, ki neredeyse her gün Türk devletinin yaptığı katliamlardan dolayı sokaklardayız. Maalesef bütün Avrupa devletleri başta Almanya olmak üzere bunlara gözlerini yummuş, adeta izin vermişlerdir” diye konuştu.

Seyit Rıza’dan bugüne değin Türk devletinin kirli savaş politikalarına Avrupa devletlerinin sessiz kalmasını ya da onay vermesini eleştiren Karagöz, “Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullanmasına rağmen 21. yüzyılda hiçbir uluslararası kurumun, hiçbir devletin o bölgeye heyet gönderip araştırma bile yapmaması, Türk devletinin Kürdistan’da Ortadoğu’da ve Türkiye’de bu kadar barbarca, hovane saldırmasının nedeni Avrupa devletlerinin ses etmemesidir.

ALMANYA KENDİ ORTAĞINA NAİFÇE YAKLAŞIYOR

Alman polisinin protesto eylemi yapanlara ‘Elçilik’ içindekilerin rahatsız edilmemesini istemesi üzerine  tepki gösteren Karagöz, “Bugün burada bir eylem yaparken Alman polisi bize şunu söylüyor: ‘İçeridekiler çalışıyor, rahatsız etmeyin’. Biz tam da onları rahatsız etmeye geldik. Tam da bizleri duysunlar diye geldik. Onlar bizi katlederken, onlar Türkiye’de, Kürdistan’da tüm farklılıklara karşı yüzyıldır inkarcı, katliamcı bir politika uygularken bizleri rahatsız etmiyorlar, rahatsız olmuyorlar da bizim sesimizi duymaları mı onları rahatsız ediyor?! Bizim sesimiz onları rahatsız ediyormuş. İşte kendi ortaklarına ne kadar naifçe yaklaştıklarının göstergesidir.”

DERSİM SOYKIRIMI SÜRÜYOR

Dersim İnşa Kongresi adına yapılan konuşmada, Dersim soykırımının 84. yıl dönümüne atıf yapılarak “Katliamda yaşamını yitirenlerin anıları önünde saygıyla eğiliyor, onlara bağlılığımızı açıklıyorum” denildi.

84 yıl önceki katliamın iyice anlaşılması için daha gerilere gidilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, geç-Osmanlı döneminden başlayarak süregelen Ermeni, Rum katliamlarının Dersim katliamı ile devam ettirildiği belirtildi.

“Ermeni soykırımı sonrası cumhuriyet de Dersim’i kendisine pranga olarak görüyordu. Tek dil, tek bayrak, tek ulus, tek din düsturu ile ulus-devlet yaratmaya çalıyordu. Onun için Dersimliler etnik ve inanç bakımından bunlara karşıydı” denilen açıklamada, dönemin devlet yetkilileri tarafından Dersim’in çıban başı olarak adlandırıldığı, Dersim’in ortadan kaldırılması için raporlar yazıldığı belirtildi.

Açıklamanın devamında, Dersim soykırımının hala sürdürüldüğü; bunun HES projeleri, yasak bölgeler ve orman yangınları gibi yöntemlerle devlet politikası olarak güncellendiği belirtildi.

“İnsanlar göçe zorlanıyor. Ondan dolayı Dersim’de yaşanan soykırımın hala devam ettiğini söylemek istiyorum. Bu anlamıyla buraya gelen arkadaşlardan özellikle şu an önünde bulunduğumuz Türk elçiliğine haykırarak Dersimi unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı haykırmak istiyorum. Dersim Kürdistan’ın kalbidir! Dersim var oldukça, yani biz Kürtler var oldukça katliamı unutmayacağız. Ta ki Türk devleti bununla yüzleşene kadar. “

Açıklamalar sonrası siyah çelenk, Türk Büyükelçiliğinin önüne konuldu.