Berlin'de 'Zorluklar, Geçişler ve Kürt Perspektifleri' konferansı
Berlin'deki 'Dünyayı Yeniden Düşünmek: Zorluklar, Geçişler ve Kürt Perspektifleri' konferansı düzenleniyor.
Berlin'deki 'Dünyayı Yeniden Düşünmek: Zorluklar, Geçişler ve Kürt Perspektifleri' konferansı düzenleniyor.
Berlin’de 'Dünyayı Yeniden Düşünmek: Zorluklar, Geçişler ve Kürt Perspektifleri' konferansı düzenleniyor. Konferans KURD-AKAD ve Civaka Azad tarafından organize ediliyor.
Açılış konuşmasını yapan KURD-AKAD’dan Dersim Dağdeviren, "Bu iki günlük süreçte Almanya Türkiye ilişkilerine odaklanacağız. 7 Ekim'de başlayan süreç günümüzde önemli bir dönüm noktasını teşkil ediyor. Ayrıca Ortadoğu'da Kürtler de önemli rol oynuyor. Kürt meselesine de odaklanacağız. Ayrıca farklı perspektifleri de işleyeceğiz. Özerk Yönetim bize yeni bir perspektif sunuyor. Biz Kürtler tüm dünya için model olabilecek bir sistem ile farklı halklarla bir arada yaşayabiliriz örneğini sunuyor" dedi.
Konferans Fransa EHESS Üniversitesi Öğretim Üyesi, Tarihçi ve Siyaset Bilimci Prof. Hamit Bozarslan'ın 'Dünya düzeni: Statükodan yeni bir başlangıca' başlıklı sunumuyla sürüyor.
KONFERANS PROGRAMI
Konferansın ilk gününde '3. Dünya Savaşı mı? Değerlendirmeler ve senaryolar' başlıklı panel düzenlenecek.
Panelin ilk oturumunda 'ABD'nin Perspektifinden Dünya Düzeni'ni Elliot Uluslararası İlişkiler Okulundan Dr. Amy Austin Holmes anlatacak. Daha sonra Almanya Bonn Üniversitesi'nden Dr. Andreas Heinemann-Grüder, 'Almanya ve Dünya Düzeni: Çıkarlar ve Değerler- Almanya’nın Yönlendirici Dış Politika Yapıları'nı anlatacak. Aynı oturumda Alman Gazeteci Kristin Helberg ise 'Barut Fıçısı olarak Ortadoğu: Çatışma Hatları ve Çağrışımlar' başlığıyla Ortadoğu'daki durmu değerlendirecek. Konferansın bu oturumunda Şubat 2022’den beri süregelen Rusya-Ukrayna çatışması 'Rusya, Ukrayna ve NATO: Eski Çatışmalar - Yeni Stratejiler' başlığı ile Gazeteci Anastasia Tikhomirova tarafından değerlendirilecek. İsviçreli Gazeteci ve Senarist Edgar Hagen moderatörlüğündeki oturumun soru ve cevaplarla son bulması bekleniyor.
Yine Gazeteci Hediye Levent, 'Ortadoğu: Ukrayna Savaşının Gölgesinde Savaşlar ve Çatışma Hatları' başlığı altında Ukrayna savaşının Ortadoğu’ya etkisini yorumlayacak. Almanya Medico International’den Valeria Hänsel ise 'Orta Doğu'da Artan Krizler Sonucu Demografik Değişim, Mülteci Krizi ve Almanya ile Avrupa'nın Müdahaleleri'ni yorumlayacak. Panelin ikinci oturumunun son panelisti ise Gazeteci Sara Aktaş olacak ve 'Ortadoğu Ülkeleri ve Kurdistan: Birleşmiş Düşmanlar' başlığı ile Ortadoğu devletlerinin Kurdistan’a karşı ortak saldırılarını anlatacak.
Konferansın 2. gününde ilk olarak “Almanya, Türkiye ve Kürtler” başlıklı iki oturumdan oluşan panel düzenlenecek. Gazeteci Susana Santina moderatörlüğünde düzenlenecek oturumda Berlin Akkon Üniversitesi Üyesi, Siyaset Bilimci Prof. Kenan Engin 'Almanya'da 100 Yılı Aşkın Kürt Göçü: Genel Bir Bakış' konusunu anlatacak. Potsdam Üniversitesi Öğretim Üyesi, Tarihçi Dr. Zeynep Türkyılmaz ise aynı oturumda Almanya-Türkiye İlişkileri: Tarihsel Bağlantılar, Çelişkiler ve Stratejiler' meselesini anlatacak. Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsünden Sinem Adar ise 'Almanya - Türkiye İlişkileri: Dış Politikanın Aynasında Dün ve Bugün Paradigmalar' başlığıyla sunum yapacak. İnsan hakları aktivisti Yılmaz Kaba ise Almanya ve Kürt sorununa odaklanacak. Kaba, 'Almanya Ve Kürt Sorunu: Anlatılar ve Gerçekler' başlığıyla konuşacak.
Panelin ikinci oturumunda HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Prof. Dr. Mithat Sancar, 'Türkiye'de Demokrasi: Restıtutıo Ad Integrum (Orijinal durumunda restorasyon) Ya da Yeni Bir Başlangıç' başlığını değerlendirecek.
Federal Meclis'teki CDU/CSU meclis grubunun dış politika danışmanı Henning Speck ise “Almanya-Türkiye İlişkileri Test Ediliyor” başlığı ile Türk Alman ilişkilerini değerlendirecek.
Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği Maf-Dad üyesi hukukçu Dilan Akdoğan aynı oturumda 'Türk-Alman ilişkilerinde gerilim alanında Kürtler' başlığıyla Kürtlerin Türk-Alman ilişkilerinden nasıl etkilendiğini yorumlayacak.
Konferansın son paneli 'Farklı bir dünya düzeni: Yeni dürtüler ve perspektifler' başlığıyla organize edilecek. Moderatörlüğü Almanya Gießen Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Christine Löw tarafından yapılacak panelde Almanya Berghof Vakfı Kıdemli Danışman Veronique Dudouet 'Yeni Düzen: Barış Stratejisi - Direniş ve Direnç' konusunu ele alacak.
Kürt Akademisyenler Ağı Kurd-Akad Doktor Dersim Dağdeviren 'Slogandan Çözüme: Jin, Jiyan ve Azadî'den Perspektifler' başlıklı sunum yapacak.
Panelde PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi: Bölgesel Model -Uluslararası Seçenek” olarak özerk yönetimin mevcut sisteme bir model olabileceğini anlatacak. Panelin son konuşmacısı KNK Dış Politika Komitesi Sözcüsü Nilüfer Koç, 'Gordion Düğümünü Kırmak: Kürt Sorununun Çözümü -Almanya’nın Beklentileri'ni anlatacak.