BM önündeki oturma eylemi 10’uncu ayına girdi

İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM Ofisi önünde “Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesi kapsamında sürdürülen oturma eylemi 10’uncu ayına girdi.

Kürdistanlılar 25 Ocak'tan bu yana her çarşamba BM Ofisi önünde açtıkları direniş çadırı etrafında oturma eylemi gerçekleştiriyor. Bu eylem ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep ediliyor.

Bu haftaki eylem, tedavi için Maxmur'a giderken 8 Ekim günü düzenlenen hava saldırısında şehit düşen YJA Star’ın öncü komutanlarından Şîlan Goyî (Taybet Bilen) şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam, Şîlan Goyî şahsında şehitlerin anılarına bağlılığın önemine ilişkin bir konuşma yaparak şunları söyledi:

"22 yıldır devam eden ağır tecrit koşulları altında Önderliğimizin özgürlüğünün sağlanması için 25 Ocak'tan bu yana sürdürdüğümüz oturma eylemi bugün 9'uncu ayını geride bıraktı. Bizler nerede olursak olalım, her ne koşulda olursa olsun Önderliğimizin özgürlüğünden vazgeçmeyerek, Önderliğimizin paradigmasını ve gerillanın direniş çizgisini esas alarak ‘Dem Dema Azadiyê ye’ hamlesini zafere taşıyacağız."

İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda gerillalara yönelik aylardır devam ettiği kimyasal ve zehirli gazlarla saldırılarına karşı bu hafta sonu pek çok merkezde düzenlenecek olan eylemlere katılım çağrısında bulunan Sağlam sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası alanda kimyasal ve zehirli gazların kullanımını yasaklanırken bu yasağa uymayan Türk devleti tüm dünyanın gözü önünde gerillalara kimyasal silahlarla saldırmaktadır. Başta BM olmak üzere Avrupa devletlerinin bu saldırılara karşı sessizliğine cevap olmak için düzenlenecek olan eylemlere başta Kürdistanlılar olmak üzere insan ve doğa yaşamına değer veren tüm demokrasi çevrelerini katılmaya çağırıyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından yüzlerini BM'ye dönen eylemciler, BM'nin tecride ve Türk devletinin insanlık dışı saldırılarına karşı suskunluğunu sloganlarla protesto etti.

29 ve 30 Ekim tarihlerinde İsviçre'de yapılacak olan eylemlerin yer ve saatleri şöyle:

29 Ekim Cuma

Zürih, Türk Konsolosluğu önü, saat 14.00

Luzern, Vögeligarte, saat 18.00

Cenevre, Montblanc postanesi önü, saat:18.00

30 Ekim Cumartesi

Solothurn, Kreuzackerplatz, saat: 14.00

St Gallen, Kornhausplatz, saat:15.00