Bremen'de basın açıklaması: Irkçı saldırılara karşı ortak ses olmayız

Bremen Kürt Toplum Merkezine yönelik tehdide tepki gösteren siyasetçiler faşist ve ırkçı saldırıya karşı birlikte hareket edilmesini istedi.

21 Şubat’ta Bremen Demokratik Kürt Toplum Merkezi(DKTM) Brati e. V’nun posta kutusuna üzerinde SS yazan ve gamalı haç bulunan kurşun bırakıldı. Söz konusu tehdide karşı bugün Brati e. V binasında basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına Kon-Med Eşbaşkanı Ruken Akça, Fed-Dem eşbaşkanı Sebahat Ergin, Bremen DKTM eşbaşkanı Xezal Yalçın, Bremen eyaleti parlamento başlan yardımcısı Cindi Tuncel, die Linke parlamenteri Muhlis Kocaağa ve çok sayıda Alman katıldı.

ERGİN: KÜRTLER KENDİNİ RAHAT HİSSSETMİYOR

Basın açıklamasında konuşan Fed-Dem eşbaşkanı Sebahat Ergin, son birkaç yıldır artan ırkçı saldırı ve tehditlere dikkat “Irkçılığa ve faşizme maruz kalıyoruz. Almanya’da üç milyona yakın Kürt yaşıyor ama kendimizi rahat hissettiğimiz bir yerimiz yoktur. Bu nedenle bugün buradayız. Artık biz Kürtleri de dinleyin” şeklinde konuştu.

YALÇIN: BİZE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Bremen DKTM eşbaşkanı Xezal Yalçın ise Alman basın yayın organlarının kurşunlu tehdidi görmezden gelmesini eleştirdi. Yalçın “bugün alman gazetecilerinin burada görmek isterdik. Derneğimiz yasaldır, çocuklarımız burada kendi dillerini kültürlerini öğreniyor. Ancak görüyoruz ki alman basını bize yönelik ırkçı saldırıları görmezden geliyor” şeklinde konuştu.

RUKEN AKÇA: KÜRTLER ÜZGÜN

KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça da Almanya’da Kürtlerin çalışma yaşamında yer aldığını belirterek, Kürt toplumunun bu saldırı karşısında üzgün olduğunu dile getirdi. Akça “Almanya’ya siyasi ya da ekonomik nedenlerle gelen Kürt toplumu Almanya’da barış içinde eşit ve kardeşçe yaşamak istiyor. Türkiye’den zorunlu nedenlerle Almanya’ya göç eden Kürtler, Almanya’nın çok kültürlü yapısının bir parçasıdır. İşveren pozisyonundadır, işçidir, emekçidir; iş yaşamının tüm alanlarında yer alıyorlar. Bugün Kürt halkı çok üzgündür ki böylesi bir tehdide maruz kalmıştır. Kürtleri bir kurşunla korkutmak istiyorlar. Kürt halkını kriminalize etmek istiyorlar” şeklinde konuştu.

TUNCEL: HEP BERABER TEPKİ GÖSTERMELİYİZ

Bremen Eyalet Parlamentosu Başkan yardımcısı Cindi Tuncel ise basın açıklamasında ırkçı saldırılara karşı ortak tepki verilmesi gerektiğini vurguladı. Tuncel “bizim derneğimize sadece Kürtler gelmiyor, tüm toplumlardan insanlar geliyor. Kasım ayında Potsdam’da gerçekleşen ırkçı toplantıya karşı hepimiz sokaklara döküldük. Irkçılığa karşı durduk. Kürtler de yalnız değildi” dedi ve bu sorunun sadece Kürtlerin değil herkesin sorunu olduğuna dikkat çekti.

KOCAAĞA: PARİS’İ UNUTMAYALIM

Açıklamada son olarak konuşan Die Linke Bremen Eyalet Parlamenteri Muhlis Kocaağa, Paris’teki saldırıları anımsatarak herkesi uyanık olmaya çağırdı. Kocaağa: “2012’de Paris’te Kürt derneğine saldırı oldu. 2022’de tekrar Paris’te Kürtlere yönelik katliam oldu. 2019’da Hanau’da oldu” diyerek Bremen’deki faşist ve ırkçı saldırılara karşı uyanık olunması çağrısında bulundu.

Basın açıklaması “Hoch die İnternationale Solidaritat” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları ile son buldu.