Britanya Parlamentosu PKK yasağını tartıştı
Britanya Parlamentosu, PKK’nin ‘terör örgütü listesi'nden çıkarılmasını gündemine taşıdı.
Britanya Parlamentosu, PKK’nin ‘terör örgütü listesi'nden çıkarılmasını gündemine taşıdı.
Türkiye, Kürdistan ve Suriye Tüm Partiler Parlamento Grubu (APPG), Kürtlere yönelik saldırı ve baskıları Britanya Parlamentosu gündemine taşıdı. APPG, Kürtlerin haklarının iyileştirilmesini destekleyen İşçi Partisi, Muhafazakar ve SNP vekillerinden oluşuyor.
Parlamentodaki tartışmanın merkezinde ise APPG’nin Haziran 2021’de yayımladığı “Türkiye’de Kürt Siyasi Temsili ve Eşitlik” başlıklı raporu yer aldı. Rapor, Türkiye’nin Kürt muhalefeti üzerine süregiden baskıları inceleniyor. Söz konusu rapor, Türkiye’de baskıların hedefinde yalnızca Kürt halkının olmadığını, hükümeti eleştiren gazetecilerin ve insan hakları örgütlerinin de ciddi baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye’nin PKK ile çatışmayı tüm sivil siyaseti baskı altında tutmanın ve muhalefeti kriminalize etmenin bir aracı olarak kullandığı da vurgulanıyor. Belçika Yüksek Mahkemesi’nin PKK’yi ‘terör örgütü listesi’nden çıkarma kararına atıfta bulunulan raporda, İngiliz hükümetinin PKK ile ilgili değerlendirmesini gözden geçirmesi isteniyor. Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dair Türk iktidarı üzerindeki baskıyı arttırma ve Türkiye’ye silah satışlarına insan hakları çerçevesinde denetimler getirme çağrısında bulunuluyor.
'EN FAZLA MUHALİFİ HAPSE ATAN ÜLKE'
Özel oturumda bir konuşma yapan APPG Başkanı ve İşçi Partisi Vekili Lloyd Russell Moyle, Türkiye’deki demokrasi güçleriyle dayanışma mesajı verdi, Kürt halkının özgürlük, özerklik ve demokrasi mücadelesine desteğini ifade etti. Türkiye’nin tüm modern ülkeler arasında en fazla muhalifi hapse atmış ülke olduğunu, basın özgürlüğünün olmadığını, medyanın hükümet elinde tekelleştiğini vurguladı.
'TERÖR DEĞERLENDİRMESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Moyle, Türkiye’deki durumun 2016 darbe girişiminden bu yana giderek kötüleştiğini, ahlaki olarak kabul edilemez ve Türkiye’nin dünyada sahip olduğu konumun altını oyar hale geldiğini belirtti. Britanya’nın Türkiye’deki mevcut durumla ilgili oynayacak bir rolü olduğunu belirten Moyle , Belçika Yüksek Mahkemesi’nin PKK’nin Türk devletinin iddia ettiği gibi ‘terör örgütü’ değil, bir iç savaşın meşru tarafı olduğu yönündeki kararını hatırlatarak, Britanya hükümetini PKK konusundaki terör örgütü değerlendirmesini gözden geçirmeye, Türk hükümetinin görüşmelere yeniden dönmesi konusunda rol üstlenmeye çağırdı.