Cenevre’de İmralı tecridi ve siyasi tutsaklara dönük ihlaller için konferans

İmralı tecridi, dünyadaki ve Türkiye ile Kuzey Kurdistan'daki siyasi tutsaklara dönük ihlaller Cenevre Üniversitesi'ndeki konferansta ele alınacak.

İmralı tecridi, dünyadaki ve Türkiye ile Kuzey Kurdistan'daki siyasi tutsaklara dönük ihlaller Cenevre Üniversitesi'ndeki konferansta ele alınacak.

Cenevre Üniversitesi Kürt Öğrenciler Derneği (ADEK) ve Cenevre Kürt İnsan Hakları Merkezi'nin organize edeceği konferansı Cenevre Kürt Toplum Merkezi, MAF-DAD ve Irkçılığa Karşı Mücadele ve Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) destekliyor. Konferans 24 Şubat Cumartesi günü Cenevre Üniversitesi yerleşkesinde yapılacak.

Konferansın açılış konuşmasını Avukat Olivier Peter ve ADEK temsilcisi yapacak. Konferans 3 oturum olarak yapılacak. Konferansın ilk bölümünde “cezaevlerinin inşa nedenleri ve siyasi mahkumlar için anlamı, muhalifler için cezaevlerinin inşası ve dünya genelde siyasi mahkumlar” konu başlığıyla bir surum yapılacak. Konferansın bu bölümünde Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nin eski üyesi Dr. Jean Pierre Restellini,  Brüksel Barosu avukatlarından Jean Fermon konuşmacı. Bu bölümün moderatörü ise Cenevre ve karton eski parlamento başkanı Elisabeth Decrey Warner.

Konferansın ikinci oturumunda ise “Türkiye cezaevlerinin tarihi ve siyasi mahkumlara uygulanan muamele ile Türkiye’deki mevcut durum" ele alınacak. Bu bölümde ise iHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu üyesi Avukat Zelal Aydoğan ve Kürt Siyasetçi Kemal Aktaş konuşmacı olacak. Irkçılığa Karşı Mücadele ve Halklar Arası Dostluk Hareketi (MRAP) üyesi Gianfranco Forttorini bu bölümün moderatörlüğünü yapacak.

Konferansın son bölümünde Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Raziye Öztürk, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Danışma Komitesi Başkanı Yardımcısı Jean  Ziegler ve MAF-DAD adına avukat Mahmut Şakar konuşmacı olacak, bu bölümün moderatörlüğünü Av. Roxane Sheybani yapacak.  Bu bölümde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumu ele alınacak. "Abdullah Öcalan ve İmralı sistemi, Abdullah Öcalan'ın tutsaklığının tarihi ve paradigması, İmralı Sistemi ve İzolasyon” konuları tartışılacak.

Halka açık düzenlenecek konferansta Fransızca, İngilizce ve Kürtçe çeviri yapılacak.