Darmstadt’ta şehit anması

İşgalci Türk devletinin eylül ayında Herekol’da düzenlediği bir bombardımanda şehit düşen HPG gerillası Mazlum Mat (Kendal Azad Botan), Almanya’nın Damrstadt kentinde anıldı.

19 Eylül’de Siirt’in Pervari (Xisxêra) ilçesine bağlı Herekol Dağı’nda Silahlı Hava Araçları (SİHA) ile düzenlenen saldırıda HPG gerillası Mazlum Mat (Kendal Azad Botan) şehit düşmüştü.

Almanya’nın Dramstad kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezinde bir araya gelen yüzlerce kişi, Mazlum Mat ve ekim ayı şehitlerini andı.

Saygı duruşunun ardından TJK-E adına Dilan Amed, Mürşide Oltan ve KOMAW şehitler komitesi adına Lokman Karaaslan birer konuşma yaptı.

Anmaya gerilla Mazlum Mat annesi Sıla Mat ve kardeşi Ferit Mat da hazır bulundu.

Anne Sıla Mat, oğlu Mazlum Mat için konuşmakta zorlanırken “Mazlumun onursal mücadelesi ve bu uğurda şehit düşen binlerce şehidin önünde saygı ve hürmet ile eğildiğini” ifade ederek “Başkan Apo’nun başı sağolsun” dedi.

Ferit Mat, “Mazlum da yoldaşları gibi direndi ve bugün şehitler kervanına katıldı” dedi.

Ferit Mat, “O bizim için değerli olduğu kadar halkı içinde değerlidir. Mazlum’un ailesi sizlersiniz. Tekrardan Başkan Apo’nun ve halkımızın başı sağolsun” diye ekledi.

Lokman Karaaslan, Mazlum Mat ve başta Bêrîtan (Gülnaz Karataş) olmak üzere ekim ayı şehitlerini andıktan sonra, Türk devletinin kimyasal silahla yaptığı saldırılara dikkat çekti. Karaaslan, “Türk devleti Kürt ulusal hareketi karşısında adeta sonuçsuz kalmış ve dış kamuoyu nezdinde de itibarını yitirmiştir. Bizler Türk devletinin kimyasal silahları sulanarak savaş suçu işlediğini herkese anlatmaya ve bu uğurda gerçeklerin ortaya çıkması için alanlara çıkacağız” dedi.

Dilan Amed de şehitleri anarak konuşmasına başladı ve “Bêrîtan heval bizler açısından bir sınavdır ve direniş açısından bir örnektir. Tasfiyeciliğe karşı son mermisine karşı direnerek savaştı. Böylece geleceğe dair hepimize direnmemin ne kadar kutsal olduğunu miras olarak bıraktı” dedi.

Anma etkinliğinde ayrıca ekim ayı şehitleri anısına hazırlanan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.