Enternasyonalistlerin yürüyüşü ilk günü geride bıraktı

Enternasyonalistlerin ilk günü yürüyüş, belgesel gösterimi ve müzik dinletisiyle geçti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için 2017 yılından beri her yıl yapılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Enternasyonalist Uzun Yürüyüş”, İsviçre’nin Basel kentindeki Theaterplatz meydanında başladı. Burada yapılan açıklama sonrası eylemciler sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Enternasyonalistlere, İsviçre’de yaşayan Kurdistanlılar da destek vererek yürüdü.

Basel Kanton Parlamentosu önünde bulunan Marktplaz meydanında bir süre bekleyen eylemciler, “İmralı’ya 100 Bin Kartpostal” kampanyası kapsamında kart yolladı.

Daha sonra Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne (CDK-Basel) kadar yürüyerek, eylemlerinin ilk gününü tamamladı.

CDK-Basel konferans salonunda yönetmen Deniz Derya’nın “Şengal’de DAİŞ çeteleri tarafında kaçırılan ve kurtarıldıktan sonra kadın savunma birliklerine katılarak DAİŞ’e karşı savaşan bir Êzidî kadının yaşamını konu alan “Hêza” adlı belgesel seyredildi.

Şu an bir Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ) Komutanı olan Hêza Şengal’in enternasyonalist yürüyüşçüler için yolladığı video mesaj da izletildi. Hêza Şengal’in mesajının ardından salon ayağa kalkarak “Jin jiyan azadî” sloganını attı.

Etkinlik, Basel Med Kültür Merkezi müzik grubunun söylediği türküler ardından sona erdi.

YARIN FRANSA’DA YÜRÜYECEKLER

Yarın saat 09.00’da Fransa’nın St. Luis kentindeki merkez tren istasyonu önünde bir araya gelecek olan enternasyonalistler, Sierentz kentine kadar yürüyecek. İkinci günün akşamı ise Mulhouse Kürt Kültür merkezinde “Dünya kadın konfederalizmi” başlıklı panel düzenlenecek.