Fransa’da protesto: Türk devleti savaş suçları işliyor!-YENİLENDİ

Başkent Paris’te AFP önünde Türkiye’nin kimyasal silah kullanarak savaş suçu işlediğine dikkat çeken Kürtler ve dostları, Erdoğan hükümetine yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Paris’te yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için AFP binası önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısıyla saat 14.00'da Agence France Presse’in (AFP) Paris’te bulunan merkezi önünde bir araya gelen kitle, burada bir miting düzenledi. Mitingde Türkiye’nin savaş suçu işlediği ve kimyasal silah kullanımın insanlık suçu olduğunu anlatan pankart ve dövizler taşındı. 

Kimyasal ve zehirli gaz kullanımı sonucu şehit düşen gerillalar şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde, CDK-F adına Bêrîvan Fırat konuştu.

SAVAŞ SUÇLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Konuşmasına Kürdistan'da kimyasal silah kullanan Türkiye'ye yaptırım çağrısıyla başlayan Fırat, “Türk ordusu, 23 Nisan 2021'den bu yana PKK’nin Güney Kürdistan'daki mevzilerine karşı sınır ötesi bir askeri operasyon yürütüyor. Bu saldırı o zamandan beri her iki tarafa da çok zarar verdi.  Ayrıca, Türk askerinin günlük hava saldırıları nedeniyle sivil yerleşim yerleri boşaltılmak zorunda kaldı ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Türkiye bu kara ve hava saldırısıyla bir kez daha uluslararası hukuku çiğniyor ve savaş suçları işliyor” dedi.

138 KİMYASAL SALDIRI GERÇEKLEŞTİ

Fırat sözlerini şöyle sürdürdü: “Sivil bölgelerin yaygın olarak bombalanmasının yanı sıra Türk ordusu kimyasal silah da kullanıyor. Son beş ayda Türk kuvvetleri, çok sayıda savaşçının hayatını kaybettiği toplam 138 kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdi. Gerillalara göre, Türk ordusu, özellikle, patladığında önce büyük bir şok dalgası oluşturan, ardından insan vücudunu çok kısa sürede yakan bir kimyasal ürün salan bir kimyasal savaş tekniği kullanıyor. Hayatta kalanların ifadelerine göre, kullanılan diğer kimyasallar arasında ağızda tatlı bir tat bırakan yeşilimsi bir gaz ve çamaşır suyu kokan beyazımsı gri bir gaz olduğu saptanmıştır. 

CENEVRE PROTOKOLÜ HATIRLATMASI

1925 Cenevre Protokolü'nden bu yana uluslararası hukuk, savaş zamanında boğucu, toksik veya benzeri gazların ve bakteriyolojik silahların kullanımının yasaklandığını hatırlatan Fırat, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) adlı bağımsız bir yapı, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne uyumu ve bu sözleşmenin uygulanmasını izlemek için özel olarak oluşturulmuştur. Bununla birlikte, Türk ordusunun dahil olduğu bu duruma rağmen, bugüne kadar OPCW veya diğer uluslararası aktörler tarafından herhangi bir işlem yapılmadı.

BAĞIMSIZ KOMİSYON KURULSUN ÖNERİSİ

Fırat son olarak şöyle seslendi: Türkiye'nin Güney Kürdistan'da kimyasal silah kullanması nedeniyle Erdoğan hükümetine karşı yaptırımlar konusunda bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca Fransız hükümetini, Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu, çıkarları nedeniyle bu insanlık suçlarına göz yummamaya çağırıyoruz. Türk savaş politikası nihayet kınanmalıdır!”

Eylem, slogan ve alkışlarla son buldu.

RENNES

Rennes’te yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için ve işgal girişimine karşı akşam saatlerinde Republique meydanında bir araya geldi.

Bir dakikalık saygı  duruşundan sonra yapılan konuşmalarda, Türk devletinin gerilla güçlerine karşı başarısız kalınca gayri insani bir şekilde, uluslararası savaş kurallarını hiçe sayarak kimyasal silah kullandıkları belirtildi ve Türk devletinin vahşetine sessiz kalan kurumlar eleştirildi.

Kürdistanlılar Türk devletinin vahşetine karşı direnen gerilla güçleri selamlayarak, AKP-MHP faşizmine karşı sloganlar attı.