GUE/NGL’den Avrupa Komisyonu’na ‘HDP’ önergesi-YENİLENDİ
Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL), HDP’ye yönelik baskıları Avrupa Komisyonu’nun gündemine taşıdı.
Avrupa Birleşik Solu - İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL), HDP’ye yönelik baskıları Avrupa Komisyonu’nun gündemine taşıdı.
GUE/NGL’den Manu Pineda, Avrupa Komisyonu’nun yanıtlaması için verdiği soru önergesinde Kobanê isyanı gerekçesiyle bir süre önce 82 HDP’linin gözaltına alınmasını hatırlattı.
Önergede, “Bu protestolar, muhalefete yönelik baskısını artıran Türk hükümeti için bir bahane işlevi görüyor. 2015'ten bu yana 16.000'den fazla HDP ve diğer sol örgütlerin üyesi gözaltına alındı ve Erdoğan'ın muhalefeti boğmak için yaptığı bu manevrada 5.000 kişi hapse atıldı” denildi.
Türkiye, hukukun üstünlüğünü sürekli ihlal etmesine rağmen ile AB arasında milyonlarca Euro ve uluslararası meşruiyet sağlayan bir anlaşmanın olduğunu hatırlatan Pineda, şu soruları yöneltti:
1. Komisyon, bu tutuklama emirlerine ilişkin endişelerini nasıl duyurmayı ve siyasi zulmün sona erdirilmesini nasıl talep ediyor?
2. Komisyon, bu tutuklamaların TFEU'nun (AB işleyiş sözleşmesi) 215. Maddesinin etkinleştirilmesini tetiklemesi gerektiği ve Konsey'in 1 Ekim 2020 tarihli sonuçlarında tehdit edildiği gibi kısıtlayıcı tedbirler alınması gerektiğini düşünüyor mu?
3. Hukukun üstünlüğünün en temel unsurlarının tekrarlanan ihlalleri göz önüne alındığında, Komisyon Türkiye ile diyaloğu askıya almayı veya anlaşmayı değiştirmeyi ve ayrıca göçmenler ile mültecilerle ilgili 2016 AB-Türkiye Deklarasyonunu askıya almayı düşünüyor mu?
BORRELL: TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Avrupa Komisyonu adına başkan yardımcısı ve güvenlik politikaları, dış işlerden sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell soru önergesine verdiği yanıtta, Avrupa Birliği’nin (AB) defalarca “anti terör” yasasının muhalifler için baskı aracı olarak kullanılmasını mahkum ettiğini hatırlattı.
Komisyonunun düzenli bir şekilde demokratikleşmeyi engelleyen insan hakları ihlallerini, temel hakların ihlal edilmesini ve Türkiye’deki diğer gelişmeleri de takip ettiğini kaydeden Borrell “Yayınladığımız Türkiye raporunda da bu noktalara dikkat çektik” dedi.
Komisyonun insan hakları konusunda Türkiye’ye taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni hatırlattığını da vurgulayan Borrell, bundan kaynaklı olarak da Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin askıya alındığını belirtti.