Hanau katliamında yaşamını yitirenler anıldı-YENİLENDİ-III

Almanya’nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenler düzenlenen etkinliklerle andı.

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan halk, Hanau katliamında yaşamını yitirenleri andı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Hanau katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Leopoldplatz, Rathausplatz ve Oranienplatz'da yapılan anmalara Özgür Kürdistanlılar Meclisi, Dest Dan Kadın Meclisi, TCŞ, TekoJIN, Young Struggle, YXK, Migrantifa, ABA ve birçok antifaşist gruplar jfhrlyrç

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Migrantifa, Duisburg DKTM, AGİF, Die Linke,Teko-JIN, SKB,RJB,MARXLOH İnisiyatifi, Die Linke Oberhausen ve Antifa Duisburg kurumların organize ettiği anmaya ATİK, DİDF aktivistleri de katıldı.

Marxloh August-Bebel Platz'da düzenlenen yürüyüş ve ardından da Hamborn Altmark’ta bir miting düzenlendi.

ULM

Ulm’da da Hanau katliamında yaşamını yitirenler anıldı. “Hanau kurbanları bizi uyarıyor! Tüm ırkçı ve faşist örgütlenme ve partiler yasaklansın!” pankartının açıldığı eylemde yapılan konuşmalarda ülkede tırmanan ırkçılık ve sağcı politikalara dikkat çekildi.

Yüzlerce kişinin katıldığı mitingin ardından yapılan yürüyüşte sıkça “Faşizme karşı omuz omuza”, “Göçmenler hoş geldiniz”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atıldı.

HAMBURG

Hamburg’da ise 10 ayrı noktada anma düzenlendi. Alman anti-faşist gruplar ve Kürdistanlılar tarafından organize edilen anmalara binlerce kişi katıldı.

Konuşmalarda ise ırkçılık protesto edildi. Katliamda yaşamını yitirenlerin posterlerinin de taşındığı anmada mumlar yakıldı.

Katliamda yaşamını yitiren Ferhat Unvar’ın annesi Serpil Unvar yaptığı konuşmada “Hanau katliamını unutmanın ya da unutturmanın yeni katliamlara yol açacaktır. Bir kez daha böylesi acılar yaşamak istemiyorsak daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin binlerce kişi tekrar edildiği anmalar saygı duruşu ile sona erdi.

GIESSEN

Giessen kentinde de katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) organize ettiği yürüyüş ve mitinge kentte bulunan yerli-yabancı sosyalist, antifaşist dernek, kurum ve kuruluşlar destek verdi. 

Giessen’de yaşayan hemen her halktan insanların katıldığı yürüyüş Berliner Platz’da başlayıp, tekrar aynı yerde sona erdi. Yürüyüş boyunca katliamın kınandığı sloganlar atılırken, en belirgini “Anayasa Koruma Örgütü faşist NSU’yu kapat” oldu. 

Düzenlenen mitingde yapılan konuşmalarda, sorumluların bir an önce bulunması vurgulandı. 

MANNHEIM

Mannheim kentinde de bir anma düzenlendi. Merplatz’da gerçekleştirilen anmada yapılan konuşmalarda Almanya hükümetine tepkiler dile geldi.

Anmaya yüzlerce kişi katıldı.

DÜSSELDORF

Düsseldorf kentinde de düzenlenen bir etkinlikle Hanau katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Oberbilker Mark’ta başlayan yürüyüşe Kürt bileşenler de katıldı. Düsseldorflu sol çevrelerin düzenlediği etkinlikte DKTM adına da konuşmalar yapıldı.

BIELELELD

Bielefeld’deki anma ise Kesselbrink’te yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan anma Rise Up For Justice Bielefeld, Bir-Kar, Bündnis gegen Rechts Bielefeld, Antinational Linke Bielefeld, Café Exil, TCŞ/TEKO-JIN, JHGBI Bielefeld, Revolutionäre Jugend adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda ırkçı şiddetin devlet teşvikiyle gerçekleştiği belirtildi.

MÜNİH

Hanau katliamında yaşamını yitirenler Münih kentinde de anıldı.

Alman anti-faşist gruplar ve Kürdistanlılar tarafından organize edilen anmada, katliamda yaşamını yitirenlerin posterleri taşındı.

Yapılan konuşmalarda ırkçılık protesto edilirken, ülkede tırmanan ırkçılık ve sağcı politikalara dikkat çekildi, mumlar yakıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anma ardından yapılan yürüyüşte sıkça “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atıldı.

NÜRNBERG

Hanau katliamında yaşamını yitirenler Nürnberg’de de anıldı.

Konnmarkt’ta Nürnberg Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen anmaya Alman sol örgütleri, Medya Halk Evi, AGİF, Partizan, SYKP yanı sıra çok sayıda örgüt katıldı. Yoğun katılımın olduğu anmada yapılan konuşmalarda tırmanan ırkçılık ve sağcı politikalara dikkat çekildi.

ESSEN

Hanau katliamında yaşamını yitirenler Essen’de de anıldı.

Essen’deki anma saat 18:00’de bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Mitingi Demokratik Kürt Toplum Merkezi, DİDF, Essen Stellt Sich Quer, VVN BdA, SDAJ, Die Linke, Seebrücke temsilcileri konuşma yaptı.

Anma, konuşmalardan sonra “Alerta alerta anti faşista” sloganıyla sona erdi.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de Hanau kentindeki ırkçı saldırı protesto edildi.

Migrantifa Basel öncülüğünde kanton parlamentosunun bulunduğu Markplatz’da aralarında Kürdistanlı, Türkiyeli göçmen örgütler ile İsviçrelilerin bulunduğu 500 'ü aşkın kişi bir araya geldi.

Mumların yakıldığı ve katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerinin tek tek okunduğu eylemde saygı duruşunda da bulunuldu.

Migrantifa Basel adına yapılan konuşma sonrası Kürt Toplum Merkezi adına Özen Aytaç ve Young Struggle adına Güneş Erzurumluoğlu da burada birer konuşma yapılarak böyle bir katliama daha müsaade edilmemesi bakımından mücadelenin ortaklaşması ve örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı.

Eylem esnasında ANF’ye konuşan Suruç gazilerinden Güneş Erzurumluoğlu, “Bugün hala olayın aydınlatılması, adaletin sağlanması için adımlar atılmazken bunun yerine ırkçı kışkırtma her gün devam ediyor. Ucu açık bir listenin adalet arayıcılarıyız biz. 

Evet ben de bir katliam yaşadım ve dayanışmanın birlikte mücadelenin önemini çok iyi biliyorum. Devletin koruduğu her gün dışarı ellerini kollarını sallaya sallaya gezmelerine izim verdikleri faşistlere karşı mücadeleyi büyüteceğiz. Bizler bugün 'Suruç için adalet' derken aynı zamanda 'Hanau için adalet' talebimizi bulunduğumuz her alanda haykırmayı sürdüreceğiz” dedi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin anmaya gönderdikleri sesli mesaj dinletildi. Anma kurumlar adına yapılan konuşmalar sonrası faşizme karşı ortak mücadele çağrısının yapıldığı sloganlarla sonlandırıldı.