KCDK-E depremde yaşamını yitirenleri andı

Mereş merkezli yaşanan depremlerin 1’inci yılında yaşamını yitirenleri anan KCDK-E, AKP-MHP iktidarının rant nedeniyle Türkiye ve Kurdistan halkını felakete götürmeye devam ettiğini belirtti.

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), Kurdistan ve Türkiye’de yaşanan depremlerde yaşamını yitirenleri 1. yılında andı.

KCDK-E’nin yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“6 Şubat 2023 günü AKP-MHP faşist iktidarının mimar affını fırsat bilen yandaşlarının inşa ettikleri depreme dayanaksız konutlarda savunmasız bıraktığı yüz binlerin acılarının ardından tam 1 yıl geçti.

Kurdistan coğrafyasında savaş ve katliamdan başka hiçbir şey yapmayan AKP-MHP faşist iktidarı felaketi seyretmekten başka bir şey yapmamıştır. Sahte vaatler ve söylemlerle acıları geçiştirmek peşinde koşan iktidar şu ana kadar hiçbir yarayı saramamıştır. 

Zaten depremin ilk gününden itibaren gerçekleştirilen çalışma ve müdahaleler yetersiz kalmış ve bu yaklaşım on binlerin canına mal olmuştur. AKP-MHP iktidarı insani yardımları AFAD üzerinden yapılmasını dayatarak, depremzedelere gerçek anlamda yardımların ulaşmasını engellemek ve yandaşlarına öncelik sağlamayı hedeflemiştir. Böylesi büyük bir felakette dahi başından itibaren rant elde etmeyi planlamıştır. Öyle ki Türk Tabipler Odası’nın bölgeye sağlık ekipmanlarını göndermelerini dahi sorun yapmıştır.

Yıllardır sürdürülen savaşla yeraltı ve yerüstü yaşam kaynakları büyük oranda çöküntüye uğrayan Kurdistan toprakları deprem felaketiyle birlikte büyük bir yıkıma, maddi ve manevi felakete dönüşmüştür. Halkımızın katliamına, maddi ve manevi yaşadıkları acıların sorumlusu faşist Türk devleti, bu felaket karşısında da gerekli tedbir ve yardımları gerçekleştirmemiştir. Daha önce de Wan, Çewlîg ve Rojhilat depremlerinde aynı tutumunu sürdürmüştür.

AKP-MHP iktidarı bu felaketler karşısında hem izledikleri konut politikası ve hem de yandaşlarına sundukları rant nedeniyle Türkiye ve Kurdistan halkını felakete götürmeye devam etmektedir. On binlerin hayatını kaybettiği yüz binlerin konutsuz, işsiz kaldığı depremin ardından 1 yıl geçmiş olmasına rağmen devlet rant ve savaşta ısrar etmektedir.

KCDK-E olarak depremin 1. yılında yaşamını yitirenleri tekrar dan anıyoruz.”