Lavrio mülteci kampında yangın

Lavrio kentinde Kürt mültecilerin yaşadığı kampta yangın çıktı. Mülteciler yangını hafif yaralanmalarla atlatırken, kamp binasının bir bloğu kullanılamaz hale geldi.

Yunanistan’ın Lavrio kentinde Kürt mültecilerin yaşadığı kampta öğleden sonra yangın çıktı.

İki bloktan oluşan ve yaklaşık 450 mülteciye ev sahipliği yapan kamptaki yangın odalardan birinde başladı. Yangının çıktığı bloktaki mülteciler diğer mültecilerin yardımı ile binadan tahliye edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri de yangına müdahale etti.

Birçok kişi dumandan etkilenirken, yaralılara ilk müdahale kamptaki mültecilerin oluşturduğu sağlık komisyonu üyeleri tarafından yapıldı.

Yangının çıkış nedeni henüz netleşmezken, elektrik tesisatından şüpheleniliyor.

İtfaiye ekipleri ve mültecilerin müdahalesi ile kontrol altına alınan yangında kampın 3 odası kül olurken, yangının yaşandığı blok da kullanılamaz hale geldi.

Yangında yaklaşık 30 mültecinin tüm eşyaları da kül oldu.

Mültecilerin oluştuğu kamp yönetim meclisi, oluşan hasarın giderilmesi için tüm demokratik kurumları ve grupları dayanışmaya çağırdı.

LAVRIO KAMPININ TARİHİ

Kamp, Atina’nın 60 km güneydoğusunda 10 bin nüfuslu bir sahil kasabası olan Lavrio'da bulunuyor. Kamp Kızılhaç, BM Göç Örgütü ve hükümetin destek kapsamı dışında.

Kamp, 60 yıl önce, Sovyetler Birliği'nden gelen mülteciler için inşa edildi. Daha sonra 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Türkiye'den siyasi olarak sürgün edilen mülteciler tarafından kullanıldı.

90'lı yılların başında Kuzey Kürdistan’dan ve ​​Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan Kürt aileler için güvenli bir durak haline geldi. Onlarca Kürt aydın, yazar, sanatçı, siyasetçi ve gazeteci buraya sığındı.

Kamp 2014 yılından bu yana, ​​Batı Avrupa’ya gitmeye çalışan yüzlerce Kuzey ve Doğu Suriyeli aile tarafından kullanılıyor.

Kızıl Haç, 2017 yılına kadar kampa sağlık ve beslenme desteğini sürdürdü. Ancak, SYRIZA hükümeti sırasında Türkiye'nin Yunanistan hükümetine yönelik siyasi baskıları nedeniyle Kızılhaç da kamptan çekildi.