Londra’da 9 Ekim komplosu protesto edildi

Londra’da 9 Ekim komplosunu protesto etmek için bir araya gelen yüzlerce kişi, komployu kınayarak, “Özgür Önderlik, özgür Kürdistan” mesajı verdi.

Britanya Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile yüzlerce kişi 9 Ekim komplosunu protesto etmek amacıyla Londra’da bulunan BBC binası önünde bir araya geldi.

Ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan flama ve posterleri ile YPG, YPJ bayrakları taşıyan kitle,  sık sık, “Bijî serok Apo”, “Kahrolsun 15 Şubat komplosu”, “Dün Mandela, bugün Öcalan”, “Katil Erdoğan, terörist TC” şeklinde sloganlar atıldı. Abdullah Öcalan’ın esaretini protesto eden pankart ve dövizler taşıyan kitle, Kandil’de gerilla alanlarına yönelik kimyasal silahlar kullanılmasına yönelik pankartlar taşıdı.

Eyleme, Kürtlerle dayanışma gruplarının yanı sıra Liverpool, Brighton ve Manshester bölgelerinden de katılım gerçekleşti.

BBC binası önünde düzenlenen mitingde bir konuşma yapan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Mirza Serhat, Kürt halkının komploya karşı 23 yıldır kesintisiz bir mücadele yürüttüğünü vurgulayarak, Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının özgürlüğünün Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ile gerçekleşeceğini ifade etti.

Komploya karşı ‘Güneşimizi karartamazsınız’ şiarıyla yürütülen mücadelenin mutlaka zafere ulaşacağını kaydeden Serhat, “Önder Apo’nun özgürlüğü ile halklarımız özgürlüğe kavuşacaktır” diye kaydetti.

KCK-Başur Britanya Sözcüsü Heval Siwan da Kürt Halk Önderi’nin tüm Ortadoğu halklarının özgürlük umudu olduğunu vurgulayarak, yere eğilerek saygıyla önünde eğildiğini vurguladı.

Siwan, Güney Kürdistan’da KDP eliyle gerilla güçlerine yönelik saldırılara dikkat çekerek, KDP’nin Kürt halkına karşı bir işbirlikçi ihanetine son vermesi gerektiğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından kitle Oxford Circus’a doğru kortej halinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca “Öcalan” sloganları dinmezken, yürüyüşçülere yoğun ilgi gösterildi. Binlerce bildirinin dağıtıldğı yürüyüşte, Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Elif Xeyal Türk devletinin savaş suçları işlediğini söyleyerek, savaş suçuna karşı herkesin sesini yükseltmesini istedi. Bir halkın önderinin esaret altında olduğunu anlatan Xeyal, “Özgür Önderlik özgür Kürdistan” dedi.

Yürüyüş boyunca yüzlerce bildiri dağıtılırken, yol boyunca eylemin amacına ilişkin bilgilendirmeler yapıldı.

Yürüyüş Trafalgar Meydanı’ndan son bulurken, Trafalgar Meydanı’nda Kürtlerle dayanışma grupları birer konuşma yaparak, Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigmasının halkların özgür ve barışçıl yaşamasına olanak sağladığı ifade edildi. Yapılan konuşmalar da Öcalan’ın esaretinin kabul edilemez olduğunun altı çizildi.