Napoli’de ‘Abdullah Öcalan’ diplomasisi

Özgürlük Gemisi eylemcileri, Atina’dan hareket ederek geldiği İtalya’nın Napoli kentinde belediye başkanı ile görüşürken, bir panel ve konsere katıldı.

12 Kasım günü Özgürlük Gemisi eylemcilerinin Napoli’ye ulaşması ve kitlesel bir yürüyüşle karşılanması ardından bir panel düzenlendi, Belediye Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirildi ve gece saatlerine doğru bir konser verildi.

ABDULLAH ÖCALAN VE PROJESİ ANLATILDI

Panel, tarihi kent merkezindeki Modernissimo Sinema salonunda cuma akşamı gerçekleşti.

Salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın büyük boy bir posteri ve “Vakit geldi, Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart asıldı.

Panel, saat 16.30’da Abdullah Öcalan ve demokratik konfederalizm üzerine bir sunum ve video projeksiyonu ile başladı.

HDP Onursal Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin Kürtlerle ortak ve çatışmalı bir tarihi olduğunu belirtirken, Kürtleri yok saymak için Türkiye’nin “otoriter ve ırkçı” bir rejim olarak kurulmak istendiğine işaret etti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bunun bilince çıkarılması için çok önemli bir rol oynadığını ifade ederek, “Biz Öcalan’ı tarihi bir şahsiyet olarak selamlıyoruz” dedi.

Kürkçü, Abdullah Öcalan’ın 1960’lı yıllardan beri oynadığı rolü anlatırken, Abdullah Öcalan’ın Kürtlerin özgürlüğünü merkeze alarak Türkiye’nin tamamına hitap ettiğini, devrimcileri devrimcileştirdiğini, Türkiye’de tüm devrim nosyonunu değiştirdiğini kaydetti.

Kürkçü, “Öcalan sadece Kürtler için değil bizim için de sadece eski kuşaklar için değil yeni kuşaklar için de son derece önemli bir düşünce insanıdır” diye devam etti.

Kürkçü, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sadece Kürtler için değil Türkiye siyaseti için son derece önemlidir. Herkes şunu bilmeli; HDP fikri başından sonuna kadar Abdullah Öcalan’a aittir (…) Bu dönüşümün ne kadar büyük bir dönüşüm yarattığını hep beraber gördük” diye noktaladı.

HDP Eski Milletvekili Besime Konca, Kürtçe yaptığı konuşmada Türkiye ve Suriye’deki mevcut durum ile kadın hareketi üzerine durdu. 

Konca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 23 yıl önce Yunanistan ve İtalya’ya geldiğini belirterek, Özgürlük Gemisi eylemcileri olarak Napoli’ye varış gününü 12 Kasım olarak belirlediklerini anlattı.

Konca, Abdullah Öcalan’ın 23 yıl önce komplo ile Suriye’den çıkarılmak istendiğinde, “savaşın derinleşmemesi ve Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü için Avrupa’yı tercih ettiğini” ifade etti. 

Çoğu Avrupa ülkesinin komploda yerini aldığını, buna karşın halkların dayanışmasının arttığını söyleyen Konca, İtalya halkının da faşizme karşı mücadelesini hatırlatarak, bu mücadeleyi selamladı.

Konca, “Sizlerin tecrübesi var ve bizi anlıyorsunuz” derken, bugün Kürtlerin her zamankinden daha ağır bir faşizmle karşı karşıya olduğunu ve buna karşı mücadele ettiğini vurguladı.

Cizre Belediyesi Eski Eşbaşkanı Leyla İmret, özyönetim ve belediyecilik üzerine konuştu. Türk devletinin kuruluşundan bu yana inkar ve katliam politikalarına dikkat çekerek konuşmasına başlayan İmret, 2014 yılında AKP iktidarının da savaş konsepti devreye koyduğunu ve Kürt kentlerini yıkıma uğrattığını kaydetti.

Sokağa çıkma yasakları döneminde 600’e yakın kişinin hayatını kaybettiğini, 400 bin dolayında kişinin göçe maruz kaldığını söyleyen İmret, 15 Temmuz darbe girişiminin de Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Allah’ın lütfu” olarak değerlendirildiğini hatırlattı. İmret, ayrıca HDP’li belediyelerin çalışmalarını ve maruz kaldıkları baskıları anlattı.

BELEDİYE BAŞKANI İLE GÖRÜŞME

Panelin yapıldığı sırada Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi ve KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, HDP’li Eski Milletvekili ve İnisiyatif üyesi ve HDP Eski Milletvekili Nursel Aydoğan, Kürt siyasetçi Eyyüp Doru, İtalya-Kürdistan Enformasyon Merkezi Koordinatörü Yılmaz Orkan ve HDP’nin Onursal Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, Napoli’nin kısa bir süre önce göreve başlayan Belediye Başkanı Gaetano Manfredo ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Manfredo, heyeti kendi makamında kabul etti.

Heyet görüşmede Türkiye ve Kürdistan’daki durum ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen mücadele ve çabaları anlattı. Kürkçü ve Koç, Belediye Başkanı’na görüşmeden dolayı memnuniyetlerini iletirken, Kürtlerin özgürlük mücadelesiyle dayanışmanın devam ettirilmesini istedi.

Koç, İtalya’da 21 belediyenin Kürt Halk Önderi’ne fahri vatandaşlık verdiğini ve bunun Kürt sorununun çözümü için yürütülen çabalara katkı sunduğunu vurguladı. Belediye Başkanı da yerel bir yönetim olduklarını, siyasi kararlar alamadıklarını belirtirken, dayanışma mesajı verdi.

Belediye Başkanı, ayrıca heyete bir plaket hediye etti.

KONSER

Bu nezaket ziyareti ardından saat 22.00 sıralarında Kürt ve İtalyan sanatçıların sahne aldığı bir konser verildi.

 Konserde Kürt sanatçılar Yelda Abbasi, Fatemeh Esmaelian Zare ve Farqîn Azad ile Ciccio Merolla, Carmine d'Aniello, 'E Zezi, Davide della Monica ve Suonno d'Ajere sahne aldı.