Seyit Rıza ve arkadaşları Langenthal'de anıldı

Anma etkinliğinde konuşan Demir Çelik, bundan 84 yıl önce gerçekleştirilen katliamın AKP/MHP faşizmi eliyle bir devlet geleneği haline getirilerek bugün mazlum Kürt halkına yönlendirildiğini belirtildi.

Dersim Soykırımı'nda katledilen Seyit Rıza ve arkadaşları için İsviçre'nin Bern kantonuna bağlı Langenthal kasabasında anma düzenlendi.

FEDA (Demokratik Alevi Federasyonu) tarafından Langthal Cemevi’nde gerçekleştirilen anma, Seyit  Rıza ve arkadaşları şahsında hak ve hakikat yolunda yaşamını yitirenler şahsında çırağ uyandırılıp gulbang okunmasıyla başladı.

FEDA adına Ali Matur bir konuşma yaparak şunları hatırlattı:

“Dersim direnişinin önderlerinden Seyit Rıza, oğlu ve 5 Dersim aşiret lideri bundan 84 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edilmiştir. Katliamcı devlet geleneği bununla da yetinmeyerek on binlerce mazlum insanı kurşunlayarak, bombalayarak, uçurumlardan atarak, yakarak ve zehirleyerek katletmiştir.”

Kürt, Alevi, Kızılbaş kimliği ve inancı hedef alınarak gerçekleştirilen soykırımın yaralarının bugün bile tazeliğini koruduğunu söyleyen Matur, Dersim direnişinin Önderi Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istediklerini söyledi.

FEDA Avrupa adına ise Demir Çelik söz aldı. Çelik, bundan 84 yıl önce gerçekleştirilen katliamın AKP/MHP faşizmi eliyle bir devlet geleneği haline getirilerek bugün mazlum Kürt halkına yönlendirildiğini belirtildi.

Bugün Kürdistan'a yönelik işgal ve katliam saldırılarının bundan 84 yıl önce Dersim halkına yaşatılan soykırımdan bağımsız olmadığını belirten Çelik, şöyle devam etti: “İnsanlık suçlarında sınır tanımayan işgalci ve soykırımcı Türk devlet faşizmi, dün Dersim'de yaşattığı acıyı bu kez Kürt halkına yaşatmak istemektedir. Kürt halkına ve Kürdistan’a yönelik zehirli gazlarla saldırılar, bölgenin kadim halklarını zorla göçertme politikası, katledemedikleri ve göçertemedikleri içinse asimilasyon politikalarını devreye sokmuştur.'

Çelik 'Bizler hem kimlik, hem inanç hem de ana dilinden  uzaklaştırmaya varan asimilasyon ve inkar politikalarına karşı Kürt kimliğimize, Alevi - Kızılbaş inancımıza ve anadilimize sıkı sıkıya sarılarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz' diyerek sözlerini tamamladı.

Alevi deyişleri ile devam eden anma, lokmaların pay edilmesiyle sonlandırıldı.