Tamillere yönelik soykırım protesto edildi
BM Ofisi önünde yapılan açıklamada, Sri Lanka'nın Tamil halkına karşı işlediği soykırımdan sorumlu tutulması ve halklara kaderlerini tayin hakkı tanınması istendi.
BM Ofisi önünde yapılan açıklamada, Sri Lanka'nın Tamil halkına karşı işlediği soykırımdan sorumlu tutulması ve halklara kaderlerini tayin hakkı tanınması istendi.
26 yıllık kanlı bir iç savaşın ardından Sri Lanka devletinin 2009 yılında Tamil halkına yönelik soykırımı İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde düzenlenen bir etkinlikle protesto edildi.
Cenevre Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ge) üyelerinin de destek verdiği eylemde soykırım kıskacı altında mücadele eden halkların acılarının bir olduğu ifade edilirken uluslararası kurumlara halkların kendi kaderlerini tayin etme hakkının tanınması çağrısı yapıldı.
İsviçre Tamil Koordinasyon Komitesi tarafından BM Ofisi'nin yer aldığı Nations meydanında düzenlenen eylemde, soykırımda katledilen on binlerce sivilin ve Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları savaşçısının anısına saygı duruşunda bulunularak, mumlar yakıldı.
Ardından İsviçre Tamilleri Siyasi Dairesi adına bir açıklama yapıldı. Sri Lanka güçlerinin işgali altındaki Tamil halkına karşı sistematik ve yapısal soykırımın uygulandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"BM, Sri Lanka'daki savaş suçları ve insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma yapılması çağrısında bulunan birçok kararı kabul etti. Ancak Sri Lanka devleti bu kararları görmezden geldi ve yerine getirmeyi reddetti. Bunun yerine, Eelam Tamillerinin eşsiz kültürünü ve kimliğini silmek amacıyla Eelam Tamillerine yönelik soykırıma karşı suskunluğu seçti. Adada ve diasporada sürgünde bulunan Tamiller, Tamil Eelam ile Sri Lanka arasındaki çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm talep ediyor. Ancak ilk adım olarak, Sri Lanka'nın Tamil halkına karşı işlediği soykırımdan sorumlu tutulmasını istiyoruz."
İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Dışilişkiler Komisyonu üyesi Ramazan Baytar ise Tamil Eelam halkının eylemini selamladı. Tamil ve Kürt halkının devlet faşizmi karşısında soykırıma karşı bir direniş sergilediğini belirten Baytar, iki halkın mücadelesinin ortak olduğuna işaret ederek, "Uluslararası hukukta var olan halkların kendi kaderini tayin hakkı tanınmalıdır" dedi.
BM başta olmak üzere uluslararası kurumlara sorumluluğunu hatırlatan Baytar'ın konuşması sonrası, eyleme katılan Kurdistanlı bir grup ve Tamil temsilcileri sahneye çıkarak soykırımlara karşı ortak mücadele mesajı verdi.