Viyana’da HDP'yi sahiplenme eylemi

4 Kasım darbesinin yıl dönümü dolayısıyla alanlara çıkan Kürdistanlı ve Türkiyeli halklar, “Hepimiz HDP'liyiz, her yerdeyiz” ve “Diz çöktüremeyeceksiniz” mesajı verdi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, HDP’ye yönelik siyasi soykırım saldırılarının yıl dönümünü vesilesiyle Demokratik Güç Birliği’nin organizesiyle miting düzenlendi.

Karlsplatz Opera önünde düzenlenen mitingde, AKP/MHP faşizmi protesto edilirken, rehin tutulan HDP’li tüm tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

Eylemde, HDP İzmir İl Binası'na yönelik düzenlenen saldırıda katledilen demokrasi şehidi Deniz Poyraz ile tutsak edilen HDP'li seçilmişlerin posterleri ve HDP bayrakları taşındı.

Söz alan konuşmacılar, 4 Kasım 2016’da dönemin eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel, milletvekilleri Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak ve Ferhat Encü’nün rehin alınmalarıyla devam eden siyasi soykırım saldırılarını değerlendirdi.

Konuşmacılar, AKP-MHP faşist rejiminin siyasi darbe saldırılarına karşı bir direniş sergileyen HDP’nin daha da güçlenerek halkların umudu olmayı sürdürdüğünü belirterek, demokrasi mücadelesini bulundukları her yerde sürdürme kararlılığını dile getirdi.

Daha sonra söz alan Amed eski Milletvekili Ziya Pir, geçmiş ve günümüzdeki dikta rejimlerine değinerek, sözü Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a getirdi: “Faşist sistemler, mutlak güç elde edebilmek için önce basın olmak üzere STK'ları kendi kontrolleri altına almak isterler, kontrol altına gelmeyenleri KHK’lerle kapatırlar, üniversiteleri ele geçirirler. Öğretim üyeleri biat etmezse ceza evlerine atarlar. Ve son olarak yargıyı teslim alırlar; yargıda demokrasiden yana olan kim varsa ihraç ederler ya da hapse atarlar.”

Avrupa’da yaşayan Türkiyeli devrimci demokratlar ve Kürdistanlılara seslenen Ziya Pir, “Herkes bulunduğu yerde AKP-MHP faşizmine karşı mücadelesini daha da yükseltmeli ve halkların umudu olan HDP'yi Avrupa’nın her köşesinde sahiplenmeli” dedi.

Son olarak Avusturya hükümeti ve uluslararası topluma çağrıda bulunan siyasetçi, “Erdoğan diktatör rejimine ve onun güdümündeki çetelere bir an önce dur deyin ve Türkiye ile olan başta ekonomi anlaşmalarını gözden geçirin. Eğer Türkiye gelecek dönemde Avrupa Birliği’nde ortağınız olacaksaTürkiyeye musallat olmuş bu diktatör Erdoğan’a karşı yapılması gerekeni yapmalısınız” diye konuştu.