Viyana, Stravropol, Almatı ve Pasifik’te Newroz kutlamaları

Avusturya’nın başkenti Viyana, Rusya Federasyonu’na bağlı Stravropol kenti, Kazakistan'ın Almatı kenti ve ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Pasifik Okyanusu kıyılarında Newroz kutlamaları yapıldı.

VİYANA: Viyana’da Demokratik Toplum Merkezi öncülüğünde bir salonda düzenlenen kutlamaya binlerce kişi katıldı. Kutlama, Şıvan Ağaoğlu ve Sultan Yiğit’in Viyana’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin 50’nci gününe denk geldi. Her iki grevci de Cumartesi günkü kutlamaya katılarak birer konuşma yaptı.

Sultan Yiğit, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin tahammül edilemeyecek bir noktada olduğunu belirterek, tecrit kalkana kadar eylemde olacaklarını söyledi.

Şıvan Ağaoğlu, tecridin sadece Öcalan’a değil, onun şahsında Kürt halkına uygulandığını ifade ederek, tecridi kıracaklarını vurguladı.

DAİŞ çetelerine karşı QSD’nin zaferini de kutlayan Ağaoğlu, Rojava devrimini güvenceye almak için Türk faşizminin de yenilgiye uğratılması gerektiğini kaydetti. Ağaoğlu, 25 Mart Pazar günü Avusturya Parlamento’su önünde öngörülen beş günlük açlık grevi eylemine de katılım çağrısında bulundu.

Etkinliğe HDP eski milletvekili Faysal Sarıyıldız da katılarak bir konuşma yaptı. Sarıyıldız, ödenen bedeller sayesinde Newroz’un kutlanabildiğini ifade ederken, Türk devletinin faşizan saldırılarını anlattı. Sarıyıldız, saldırıların bu kadar yoğunlaşmasının Kürt halkının zafere daha yakın olmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Açlık grevlerinin de kritik aşamada olduğunu belirten Sarıyıldız, ölümlerin yaşanmaması için grevlere daha fazla sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) adına yapılan bir konuşmada ise üç yıl önce kurulan HBDH’nin stratejik olduğu belirtildi. HBDH temsilcisi, Baxoz’daki QSD zaferini de selamlarken, Rojava’da hayatını kaybeden MLKP’li Baran Sarhat’ı andı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın görüntülü Nevroz mesajının da dinlendiği etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte, Koma Medya Bengin Agıri, Koma Dem, Xece, Diyar ve Koma Rojava ile folklor ekibi Koma Raperin sahne aldı.

STAVRAPOL: Rusya Federasyonu Stavrapol kentinde yaşayan Kürtler ve dostları düzenledikleri bir etkinlikle Newroz bayramını kutladı.

Stavrapol Kürt Kültür Otonomisi tarafından organize edilen etkinlikte Stavrapol Belediye meclisinden ve farklı kurum temsilcileri de hazır bulundu.

Stavrapol Gagarina Kültür Evinde yapılan etkinlik, Kürdistan Özgürlük Hareketinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Saygı duşunun ardından etkinlikte konuşan Stavrapol Kürt Kültür Otonomisi Eşbaşkanları Ahmet Hüseyin ve Nazê Bazuyeva katılımcıların Newroz bayramını kutladı.

Kürdistan ve yurt dışındaki direnişe değinen Hüseyin, “Newroz Kürtlerde direnişin sembolüdür. Bu Newroz bayramında büyük bir irade ile direnişi güçlendiren halkımızı selamlıyoruz. Rusya’daki Kürtlerin de bu direnişe daha güçlü katılması gerek” ifadelerini kullandı.

Kadın direnişine değinen Bazuyeva ise şunları söyledi: “Kürt kadının DAIŞ çetelerine karşı sergilediği direniş başta Ortadoğu olmak üzere tüm dünya kadınlara ilham veridi. Kadınlar öncülüğünde geliştirilen direnişin zafere ulaşması için her birimizin daha güçlü katılması gerek. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridi de kadın dayanışmasıyla kıracağız.”

Daha sonra etkinlikte hazır bulunan Stavrapol Belediyesi Halkla ilişkiler sorumlusu ve farklı halklardan kurum temsilcileri yaptıkları konuşmalarla Kürt halkının Newroz bayramını kutladı.

Yapılan konuşmaların arDından etkinlik Hozan Sîmar, Roj Azad, Ersin Aydin, Bari Yusubov, Hesen Mamedov ve Mehemed Rustemov sunduğu müzik ile devam etti.

ALMATI: Kazakistan’ın Almatı kentine bağlı Aşibulak ilçesinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları şehir stadyumu meydanında bir araya gelerek Newroz bayramını kutladı. Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.

Kazakistan devletinin de resmi olarak kutladığı Newroz bayramını Kürtler kendi geleneklerine göre kutladı. Günün erken saatlerinde Almatı şehir stadyumunda toplanmaya başlayan kitle, ulusal kıyafetleri ve flamalarla alana geldi. Kutlama başlamadan önce yapılan konuşmalarda Kürdistan ve yurt dışında yürütülen direniş selamlandı.

Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte Koma Kürdistan, Koma Medya ve Diyar Gasanov’un şarkıları eşliğinde halay çekildi.

KALİFORNİYA: ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Fransico kentinde ise Rojava’da hayatını kaybeden YPG’li Michael Israel ve Robert Grodt’un arkadaşları ile Kaliforniya Kürt Toplum Merkezi, Pasifik Okyanusu kıyılarında Newroz ateşi yaktı.

Amerikalı Kürt dostları ile birlikte, Rojava’da hayatını kaybeden savaşçılar anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, daha sonra geç saatlere kadar halaylar çekildi.