Devlet medyasına göre, Çin’deki bir nükleer füzyon reaktörü, yüksek sıcaklıklar için yeni bir rekor kırarak, 17 dakikadan fazla bir süre Güneş'ten beş kat daha sıcak çalıştı.
Çinliler tarafından tasarlanan ve geliştirilen EAST’de, 2006'dan beri 10 binden fazla Çinli ve yabancı bilimsel araştırmacı, "yapay güneşi" hayata geçirmek için birlikte çalıştı.
Xinhua Haber Ajansı, "Yapay güneş" olarak bilinen Deneysel Gelişmiş Süper İletken Tokamak'ın (Experiential Advanced Superconducting Tokamak-EAST) deneyler sırasında 70 milyon santigrat dereceye ulaştığını bildirdi.
Gerçek güneş, çekirdeğinde yaklaşık 15 milyon derecelik sıcaklıklara çarpıyor.
Yapay güneş cihazını geliştirmenin nihai amacı, yıldızlarda meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ederek neredeyse sınırsız temiz enerji sağlamaktır.
Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı ve son deneyi yöneten Gong Xianzu, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Son operasyon, bir füzyon reaktörünün çalıştırılmasına yönelik sağlam bir bilimsel ve deneysel temel oluşturuyor" dedi.
Halihazırda Çin'e 835 milyar Euro’dan fazlaya mal olan EAST projesi, deneyi Haziran ayına kadar yürütecek.
Nükleer füzyon, temiz enerji üretiminin kutsal kâsesi olarak lanse edildi, ancak teknolojiyle ilgili onlarca yıllık araştırmaya rağmen, laboratuvar dışında gerçekleştirilmekten çok uzak.
Gerçek güneşin fiziğini kopyalayan nükleer füzyon reaktörleri, elektriğe dönüştürülebilecek büyük miktarda enerji üretmek için atom çekirdeklerini birleştirdi.
Bu süreç, ticari nükleer enerji üretimine güç sağlayan nükleer fisyon sürecinin aksine, hiçbir fosil yakıt gerektirmez ve hiçbir tehlikeli atık madde bırakmaz. Fizikçiler, ayrıca çevresel bir felaket riskinin çok daha az olduğunu iddia ediyor.
Çin'in reaktör ekibi, şu anda Fransa'nın Marsilya kentinde inşa edilen başka bir nükleer füzyon reaktörü mega projesine de teknik destek sağlayacak.
Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör (ITER), tamamlandığında dünyanın en büyük reaktörü olacak.
İngiltere de, beş lokasyondan oluşan kısa bir listeyle “yeşil sanayi devrimi”nin bir parçası olarak bir nükleer füzyon santrali inşa etmeyi planlıyor.
Enerji Üretimi için Küresel Tokamak (STEP) projesi, 2024 yılına kadar bir konsept tasarım üretmeyi ve 2040'ların bir noktasında insanların evlerine güç sağlamayı hedefliyor.