İklimi daha iyi öngörmek için yeni bir uydu fırlatıldı
Uzaya fırlatılan Sentinel-6a aygıtı, okyanus seviyesini gözlemleyecek. Küresel ısınma nedeniyle aygıtın gözlemleyeceği veriler hayati önem taşıyor.
Uzaya fırlatılan Sentinel-6a aygıtı, okyanus seviyesini gözlemleyecek. Küresel ısınma nedeniyle aygıtın gözlemleyeceği veriler hayati önem taşıyor.
Büyük bir kamyonet boyutunda ve 1.2 ton ağırlığındaki makine, Cumartesi günü Amerikan Falcon-9 fırlatıcısı vasıtasıyla, Kaliforniya'nın Vandenberg üssünden fırlatıldı.
Liftoff! pic.twitter.com/wnkvwe09Lb
— SpaceX (@SpaceX) November 21, 2020
Sentinel-6a, 1992'den beri okyanus seviyesi nöbetçilerinin beşincisi ve en sonuncusu olarak önem kazanıyor. Topex / Poseidon adlı bir Amerikan-Fransız misyonu olan aygıt, Ulusal Uzay Çalışmaları Merkezi (CNES) ve NASA tarafından geliştirildi.
Altimetreler, neredeyse otuz yılda ortalama deniz seviyesinin yaklaşık 8 cm yükseldiğini tespit etti.
Bu rakam, küçük görünse de buzulların ve buz kütlelerinin erimesi ve küresel ısınma gibi büyük çevresel ve iklimsel etkileri yansıtan bir rakam olarak dikkat çekiyor.
Hızlanan bu artış, deniz seviyesinin 5 metre kadar altında yaşayan 770 milyon dolayında kişi için endişe yaratıyor.
Sentinel-6a, okyanus seviyelerinin yükselişini izlemek için on gün içerisinde 1.336 km yükseklikte, gezegendeki okyanuslarının yüzde 95'ini kapsayabilecek bir kutup yörüngesine yerleştirilecek. Aygıtın teorik ömrü beş buçuk yıl. 2025'te Sentinel-6b isimli klonu tarafından bu görev devralınacak.
Avrupa meteorolojik uyduları işleten ajans Eumetsat'ın yöneticisi Alain Ratier, "Çok önemli olan, özellikle Kuzey Kutbu'nda devam etmekte olan hızlanmalara, evrimlere (okyanus seviyesi) bakabilmek ve iklim değişikliklerindeki bazı kırılma senaryolarının devam edip etmeyeceğini görmektir" dedi.