İnsanlar en az 23 bin yıl önce Kuzey Amerika’da yaşamış

New Mexico'da fosilleşmiş insan ayak izlerini inceleyen araştırmacılar, insanların en az 23 bin yıl önce Kuzey Amerika'da olduğuna dair ilk kesin kanıtlara sahip olduklarını söylüyor.

Tarih öncesi insanların geride bıraktığı ayak izleri, insanların Amerika'ya önceden düşünülenden daha erken geldiğinin en güçlü kanıtlarından biri olabilir. 

Kuzey ve Güney Amerika, insanların ayak bastığı son kıtalardı, ancak bunun tam olarak ne zaman başladığı, arkeologları ikiye bölen bir konu.

Yaygın görüş, insanların bir zamanlar iki kıtayı birbirine bağlayan bir kara köprüsü olan Beringia yoluyla Asya'dan Kuzey Amerika'ya, yaklaşık 13.000 ila 16.000 yıl önce Buz Devri'nin sonunda geldiği yönünde. Ancak daha yakın tarihli ve bazı tartışmalı keşifler, insanların daha önce Kuzey Amerika'da olabileceğini öne sürdü.

New Mexico'da fosilleşmiş insan ayak izlerini inceleyen araştırmacılar, insanların en az 23 bin yıl önce Kuzey Amerika'da olduğuna dair ilk kesin kanıtlara sahip olduklarını söylüyor.

 

Bournemouth Üniversitesi'nde profesör ve antik ayak izleri uzmanı ve bir kitabın yazarı olan Matthew Bennett, " Amerika'nın insanları, uzun yıllardır çok tartışmalı olan şeylerden biri ve birçok arkeolog neredeyse dini saikli görüşlere sahip" dedi.

Bennett ve meslektaşları, altlarında ve üstlerinde korunmuş olan sucul bitki tohumlarının radyokarbon tarihleme katmanlarıyla 61 ayak izini doğru bir şekilde tarihlendirebildiler. Araştırmacılar, White Sands Ulusal Parkı’ndaki Tularosa Havzası'nda keşfedilen izlerin 21 bin ila 23 bin yıl önce yapıldığını buldu.

Bennett, Güneybatı Kuzey Amerika'daki baskıların zamanlaması ve konumu, insanların kıtada önceden düşünülenden çok daha erken olması gerektiğini öne sürüyor. Ayak izlerini bırakan insanlar - çoğunlukla gençler ve çocuklar - New Mexico'da son Buz Devri'nin zirvesinde yaşıyorlardı.

19 bin ila 26 bin yıl önce, Son Buzul Maksimumu olarak bilinen bir dönemde, iki büyük buz tabakası kıtanın kuzey üçte birini kapladı ve New York City, Cincinnati ve Des Moines‘e kadar güneye ulaştı. Buzul koşullar, bu süre zarfında Asya ve Alaska arasında bir yolculuğu imkansız hale getirecekti, bu da ayak izlerini yapan insanların muhtemelen çok daha erken geldiği anlamına geliyor.

Bennett, "Bu, Amerika'nın güneybatısındaki insanları son buzul maksimumunun etrafına yerleştiren ilk kesin site ve iyi bir veri noktası. Önemli olan nokta bu. Çünkü eski sitelere, daha tartışmalı sitelere farklı bir ışıkla bakmanıza izin veriyor" dedi.

Sekiz yıldır Tularosa Havzası'ndaki insan ve hayvan yollarında çalışan bir jeoarkeoloji danışmanı olan David Rachal, Bennett ve ekibi tarafından sağlanan ayak izi tarihlerinin "son derece sağlam" göründüğünü ve tohumların radyokarbon tarihleme yoluyla çok güvenilir ve kesin yaşlar sağladığını söyledi. .

Ancak bölgede taş aletler gibi herhangi bir eser bulunmamasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Araştırma sonuçları onaylanırsa, yeni açıklanan ayak izleri, ders kitaplarının yeniden yazılmasını gerektirebilir.